Interactive Diaries
KULTURA · art

U beogradskoj galeriji Štab, u Crnogorskoj 10, i u još dve galerije- u Rimu i u Kairu, 1. novembra biće predstavljena izložba Interactive Diaries – fotografa Nemanje Kneževića, ilustratora Vanje Vikalo Linncha i Predraga Šestića Šekimona, zvučnog umetnika. U saradnji sa kolegama iz Egipta i Italije, ova tri umetnika su realizovala oni ovu izložbu koja je svojevrsni umetnički eksperiment i koja predstavlja dnevničke zapise i umetničke impresije iz tri grada.

Katarina Nina Antanasković, jedna od autorki projekta, objašnjava da je ideja nastala tokom foruma u Solunu u junu ove godine, u okviru Cultural Innovators Network – projekta Gete Instituta koji okuplja kulturne inovatore iz zemalja Mediterana. Katarina se u Solunu upoznala sa Reem Khedr iz Kaira i Filomenom Fittipladi iz Rima i zajedno su došle na ideju da simultano realizuju tri izložbe, u ovim gradovima. U sve tri zemlje raspisan je otvoren poziv za umetnike i odabrani su učesnici – pojedan fotograf, ilustrator i zvučni umetnik.

Dnevničkim beleženjem svojih impresija u Kairu i Rimu su se bavili ilustratori -Tarek Abdelkawi i Salvatore Giommarresi, fotografi – Rehab Khalil i Linda Dorigo i umetnici zvuka – Ahmed Saleh i Alessio Ballerini.

“Suštinska ideja je upotreba interneta za umetničku saradnju. Postoje softveri za interaktivno crtanje online, ljudi se pronađu i zatim rade zajedno, u isto vreme. Naša ideja je bila da se pruži kontekst za tu saradnju, kroz davanje zajedničke teme koja se odnosi na svakodnevni život u gradu, dnevnik,” objašnjava Katarina Nina Antanasković.

I dodaje da su ilustratori imali zadatak da zabeleže jutro, popodne i veče, da su se bavili svim što čini jedan njihov dan – jutarnjim ritualima, vožnjom u javnom prevozu, susretima sa ljudima… Zajedno su radili na hibridnom radu koji objedinjuje detalje – scene koji su inspirisane gradovima  u kojima žive.

Fotografi su radili nezavisno i beležili objektivom delove dana, a na tri online dnevna sastanka, u 9, 5 i 12, predstavljali su jedni drugima svoje radove, i reagovali na njih – asocijativno ili tematski. Zvučni umetnici su snimali različite zvuke svog grada i uz pomoć tehnike, pravili zvučnu instalaciju. Beležili su  one dnevne zvukove koji su njima bili važni i zanimljivi, zatim su predstavili kolegama svoj audio zapis. Na osnovu sva tri zvučna dnevnika – iz Rima, Beograda i Egipta, svaki zvučni umetnik je napravio svoju instalaciju.

U galeriji Štab će originalni radovi moći da se pogledaju u subotu 1. novembra od 16 časova. Večernji live stream odvijaće se u vreme svečanog otvaranja sve tri izložbe (u 20 sati po našem vremenu) – i dočarati atmosferu i iz galerije u Savamali i iz galerija u Rimu i Kairu.

Otvaranje izložbe finskog fotografa Otvaranje izložbe Sakari Viika „A Book of Memories“ Muzej istorije Jugoslavije - Velika iluzija Otkrivanje „Velike iluzije“ u Muzeju istorije Jugoslavije Neverovatna statua u dubinama okeana Najveća podvodna skulptura Novi reljefni grafiti Novi reljefni grafiti od mahovine