Ljubisa
PULS GRADA · gastro

Kreator menija Orijent i Simplon expressa, čovek koji je na beogradsku gastro scenu postavio ćuretinu s mlincima i mnoge druge specijalitete. Šef koji nastavlja da istražuje i inspiriše…

Šta je bio najveći kulinarski izazov na gastro putovanju koje ste priredili?

Najveći izazov je turska kuhinja koja je mnogo kompleksnija nego što sam mislio. Istražujući malo po malo, shvatio sam da je bogata mediteranskim namirnicama i začinima koji naglašavaju njenu orijentalnu notu.

A šta su gosti najbolje prihvatili?

Svaka kuhinja iz Orijenta je prihvaćena na svoj način, i vrlo mali broj jela koja smo ponudili nisu bila prihvaćena u velikoj količini.

Koja svetska kuhinja te najviše inspiriše, i zašto?

Francuska kao temelj modernog kulinarstva s dosta tradicionalnog, i italijanska kao jedna od najpopularnijih kuhinja rado je prihvaćena u celom svetu.

Omiljeni sastojak, i omiljeni začin.

Puter, a kad je reč o začinima – veoma je teško odlučiti. Pogotovo što poslednjih godinu dana imam saradnju sa firmom „Kotanyi‟ pa sam uspeo da dođem do raznih egzotičnih začina, a ujedno i kreiram razne mešavine začina.

Koliko uspevaš da pomeriš gastro očekivanja i navike gostiju?

Mislim da jedan čovek ne može u ovako velikom restoranu to sam da uradi, tako da se mi kao tim borimo i trudimo da se gost lepo oseća kod nas, da bude zadovoljan hranom i uslugom, da ode srećan i, naravno, da nam se ponovo vrati.

Gde su granice eksperimenta?

Granice ne postoje, kao u svemiru – ako ikada budemo stavili tačku na inovacije, sve će se raspršiti i nestaće magija i umetnost kulinarstva.

Šta te uvek obraduje na zimskom meniju?

Nekad je zima bila vrlo oskudna i nezahvalna jer se sužavao izbor namirnica, pa smo se snalazili s onim što tržište nudi, ali svakako zimske namirnice poput kiselog kupusa, ajvara, čvaraka i tako dalje… Zima zna da bude lepa i zanimljiva.

Kulinarski izazovi koje planirate na Kalemegdanskoj terasi?

Izazov je svakodnevna borba na tržištu s velikom i dobrom konkurencijom. Mislim da je najveći izazov i uspeh – gost koji vam se vrati. Kada je reč o hrani, trudimo se da uvek bude u ponudi nešto novo, i da se jelo dopadne gostu.

ginger Najbolje od azijske kuhinje: Novi Ginger Pečenje Top 10 restorana Srbije Anthony Bourdain Anthony Bourdain želi da otvori pijacu u Njujorku eat_thai.jpg Eat Thai – egzotičan svet tajlandske kuhinje · ·