Humans Series 3
U VAZDUHU · intervju

Na AMC kanalu je nedavno počelo premijerno emitovanje treće sezone naučnofantastične drame „Humans“. Tim povodom, donosimo vam ekskluzivni intervju sa Markom Bonarom koji tumači lik doktora Somera.

U novoj sezoni serije Humans glumite Dr Nila Somera. Ko je on zapravo?

On je bihevioralni naučnik kog je Drajden komisija dovela da prati reakcije javnosti na određene odluke o synthovima i način na koji će komisija reagovati na njih.

Kakvo je bilo iskustvo dolaska u već uigranu ekipu? Da li ste se osećali kao pridošlica?

Mislim da svakako postoji taj osećaj na svakom novom projektu, bez obzira na to da li je ekipa već uigrana ili ne. Početak je uvek kao prvi dan u školi, ali važno je kako se nosimo sa time. Ako je projekat dugoročan, ljudi imaju razumevanja jedni za druge. Osim toga generalno su svi druželjubivi, pa je lako uklopiti se. Bio sam nervozan prvog dana, verovatno jer ponekad, što dublje ulaziš u ulogu koju igraš, otkrivaš emotivne stvari koje mogu da te iznenade.

Zbog čega ste odlučili da budete deo serije?

Zato što mislim da su Sem i Džonatan odlični scenaristi i, takođe, jer mi je lik Nila fascinantan. On je neko čije rasuđivanje je pod uticajem događaja iz prošlosti, i način na koji je osmišljen psihološki razvoj lika me je oduševio. Privuklo me i to što Humans govori o aktuelnom problemu današnjice, podeli koja ne mora nužno da se odnosi na robote i ljude. Uvek postoji novi Windrush ili nešto o migrantima, koji se posmatraju kao neke druge grupe koje se tretiraju na određeni način.

Trenutno glumite i u predstavi sa sličnom temom, zar ne?

Tako je. Glumim u predstavi Instructions for Correct Assembly koja govori o paru koji je izgubio 21-godišnjeg sina, a onda kupuju sina robota. Na prvi pogled zvuči kao tema slična ovoj iz serije, ali kada odgledate predstavu, primećuje se velika razlika u odnosu na Humans jer govori o ljudima, njihovim potrebama i onome što žele da postignu.

Vaš lik je blisko povezan sa Lorom. Kako je raditi sa Ketrin Parkinson?

Fantastično. Dobro poznajem njenog supruga Harija, par puta sam radio sa njim, ali nikada nisam upoznao Ketrin. Brzo smo kliknuli. Stvarno smo se odlično proveli. Često kada na platnu moraš da glumiš ljubavnu vezu, dosta pomaže ako imaš nekog s kim se razumeš i sa kim si prijatelj jer morate zajedno da radite nezgodne stvari. Da je to neko s kim se ne slažeš, bila bi noćna mora.

Kakvo je iskustvo na snimanju sa ljudima koji glume synthove? Da li to odvlači pažnju?

Nisam imao mnogo scena sa synthovima. U Drajden komisiji bili smo okruženi synth-ovima sa narandžastim očima koji su uglavnom u pozadini, tu čisto da ti otvore vrata. Tako da i zaboraviš na njih kada si usred pucnjave. Snimao sam dva dana u Power Station-u gde synthovi imaju svoj prostor, pa sam tu imao direktan kontakt sa zelenookima. To je bio početak Nilovog putovanja i promene u odnosu prema njima. Video ih je kako igraju šah, čitaju poeziju i kada su emotivni. Ne možete reći da kroz ova iskustva ne vidite ljudskost. Iskreno, glumiti sa njima je neverovatno. Bio sam u kontaktu i sa Ivanom (koji igra Maksa) i na neki način sam mu se podsvesno divio, dok sam izgovarao svoj tekst. Razmišljao sam „Kako im uspeva?“, izuzetno su pribrani, stvarno neverovatno za gledanje. Tako da sam tajno bio fan, ali sam se trudio da se to ne vidi.

Da je ova tehnologija dostupna, da li biste nabavili syntha?

Ne. Iskreno, što sam stariji – to se više plašim tehnologije. Prošle godine sam ugasio Facebook. Pročitao sam jedan tekst ne temu onoga što tehnologija radi, a i nije mi se svidela podmuklost aplikacije koja me svaki put kada je otvorim pita da li želim da dodam fotografije koje sam tog dana uslikao. Razmišljao sam „Prestani da kopaš po mom telefonu!” Takve stvari me naježe. U tom smislu postajem džangrizavi starac i mislim da iz tog razloga ne bih nabavio syntha. Takođe, ne znam baš kako bih se osećao sa tim čovekolikim mašinama po kući. Kompleksna mašinerija je sklona kvaru i mislim da ne bih bio srećan sa tim. Takođe zbog činjenice da su roboti na neki način robovi.

Vaša supruga se, takođe, bavi glumom. Da li ćete i svoju decu ohrabrivati da krenu tim putem?

Ne znam. Mislim da sva deca vole da se prerušavaju i igraju se „šta bi bilo kad bi bilo”. Jedino što ja nikada nisam prestao sa tim. Tako da moja deca vole stvari koje i sva druga deca. Da li ću ih ohrabrivati da zakorače u tu profesiju? Biću srećan jedino ako su oni srećni.

Vaša deca nisu dovoljno velika da bi razumela koncept naučne fantastike, ali da li se obraduju kada čuju vas glas na TV-u?

Ranije jesu, ali sada su već navikli. Ali nedavno sam radio CBeebies priče za laku noć i to je izazvalo oduševljenje kod kuće pre neki dan. To je bilo kul. Kao i kada gledamo zajedno Tree Fu Tom, animiranu seriju u kojoj pozajmljujem glas jednom od likova. Nažalost, nisam uspeo da ubedim najmlađe dete da sam to stvarno ja, pa nije bio toliko zainteresovan.


Katarina Simović Katarina Simović: Sve boje Islanda Bio dvaput jedan kralj ima više sporednih likova Vojin Vasović: Animiranim filmovima do velikog uspeha APPOINTED Photo by Katarina Markovic, Belgrade 2016 Marta Jovanović i Branko Milisković: Provociranje jakih emocija bikovic Miloš Biković: Brutalna priča · · · ·