Igra prestola je uvek u modi
U VAZDUHU · intervju

Novembar je, vreme za novi BeoKon. Treća po redu konvencija posvećena fenomenima popularne kulture (film, televizija, knjige, strip…), a koju zajedničkim snagama, uz podršku firme Color Media Communications, produciraju Društvo ljubitelja naučne fantastike „Lazar Komarčić“ i Sakurabana, trajaće tri dana u Domu omladine Beograda, od 10. do 12. novembra.

Tim povodom zamolili smo Isidoru Vlasak, našu najpoznatiju kosplejerku, potpredsednicu Sakurabane i jednu od ključnih organizatora BeoKona, da nam otkrije neke od tajni ovogodišnje konvencije. Evo šta nam je sve ispričala…

Za neupućene, da li bi ukratko mogla da se osvrneš na istorijat BeoKona, kao i na ključni trenutak kada se u organizaciju ove manifestacije uključilo društvo Sakurabana.

BeoKon je konvencija sa najdužom tradicijom u Srbiji – pokrenulo ju je Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ davne 1986. godine, kao događaj koji će okupiti gikovski nastrojene istomišljenike i pružiti im priliku da se upoznaju  i razgovaraju o omiljenim temama. Uprkos reputaciji i početnim uspesima, kako su decenije prolazile BeoKon je izgubio na kontinuitetu usled raznih faktora, te je poslednjih godina održavan sporadično, više u formi festivala nego konvencije.

Na drugoj strani, organizujući Japanizam, Sakurabana je ispekla zanat kako da sa ograničenim budžetom i volonterskom radnom snagom izgura posećene i zapažene konvencije. Kako smo rasli, tako su nam se širila interesovanja, te smo u nekom trenutku poželeli da pokrenemo novu konvenciju čiji fokus neće biti isključivo Japan, već globalna pop-kultura. I onda nam je prišla ekipa iz „Lazara Komarčića“ i predložila da zajedničkim snagama revitalizujemo BeoKon. Mi smo time dobili konvenciju sa tradicijom i saradnike sa dragocenim gikovskim znanjem, a oni našu energiju, entuzijazam, organizacione veštine i podmlađenu publiku. Kako smo se šalili – „Laza oženio Japanku.“

Prvi „novi“ BeoKon je održan 2015. godine. Od 2016. u priču se uključuje i Color Media Communications kao treći partner sa ozbiljnim iskustvom u organizovanju velikih manifestacija, što „oživljenom“ BeoKon daje dodatni vetar u leđa. Nadamo se daljem rastu i razvoju, naravno, te da ćemo jednoga dana postati pravi Belgrade Comic Con, u punom smislu tog izraza.

Koje novine donosi ovogodišnji BeoKon? Pripremili ste brojne mamce za publiku, zar ne?

Od novina, ove godine imamo nešto više interaktivnog sadržaja – kvizovi, radionice, turniri u video igrama, predstavljanja društvenih igara, i takozvane „otvorene“ tribine gde se publika ohrabruje da aktivno uzme reč. Što se samog programa tiče, trudili smo se da pronađemo dobar balans između komercijale i opskuriteta, klasike i trenutno popularnih fandoma, naslova koji interesuju stariju publiku i onih namenjenih tinejdžerima. Biće tu priča na milion i jednu temu – „Igra prestola“, Marvel i DC produkcija, 30. rođendan „Dilana Doga“, „Rik i Morti“, novi „Blejdraner“, „Supernatural“ i „Doctor Who“, „Sluškinjina priča“, „Američki bogovi“, Lafkraft i Alister Kroli, ekranizacije Stivena Kinga, druga sezona „Stranger Things“, novi „Star Trek“ protiv „Orvila“, 15 godina serije „The Wire“, „Drakula“ sa Belom Lugošijem,  stripovi „Saga“ i „Kralj Konan“… Ma svašta nešto!

Ove godine, kao i prethodnih, Domom omladine će se prošetati junaci filmova, serija, stripova… Šta očekuje poklonike kospleja na ovom BeoKonu i da li si već odlučila u koga ćeš se maskirati?

Pored kosplej takmičenja koje će, po običaju, biti u nedelju uveče, imamo dve ekskluzivne kosplej gošće koje su pripremile veoma zanimljiva izlaganja. ICONOCLAST* iz Mađarske će govoriti o dizajnu i modi kao oruđu propagande u franšizi „Igre gladi“, dok će Tajana Štasni iz Zagreba, poznatija kao Taja Aždaja, podeliti s publikom svoja sećanja na to kako je bilo biti prvi kosplejer na Balkanu.

Što se mene tiče, ove godine sam odlučila da malo smanjim doživljaj, i opredelim se za prepoznatljive likove u udobnim kostimima u kojima mogu da izdržim ceo dan napornog rada. Za petak, tu je Morigan iz video igre „Dragon Age: Inquisition“, a za subotu Sersei Lanister u krunidbenoj odori, kada ću biti deo velike grupe kosplejera iz „Igre prestola“. U nedelju je premijera novog kostima – Zatana, mađioničarka iz DC superherojskog  univerzuma. Sva tri kostima su pre svega praktična – megalomanske projekte ostavljam za neku konvenciju na kojoj neću morati toliko da radim.

Molim te, predstavi nam ovogodišnje goste BeoKona… Koliko je bilo teško obezbediti atraktivna imena i ekskluzivu?

Počasni gost ovogodišnjeg BeoKona je američki pisac Norman Spinrad. Nažalost, Spinrad je slabo prevođen u Srbiji, ali je izuzetno zanimljiv kao autor i predstavnik svoje generacije koji kroz žanrovsku književnost plasira ozbiljne, često politički obojene i subverzivne ideje. Norman Spinrad je takođe verzirani esejista na temu naučne i epske fantastike, te će pored priče o njegovom ličnom stvaralaštvu biti i tribina o žanrovskim kretanjima i trendovima.

Glavni domaći gosti su „Elita“ – komičarski duo koji stoji iza onog urnebesnog YouTube crtaća kada Tesla, Ivo Andrić i Vuk Karadžić žive kao podstanari u stanu koji im izdaje Desanka Maksimović. „Elita“ ima vrlo karakterističan smisao za humor koji naročito leži gikovskoj publici, te smo posebno srećni što smo otvorili vrata za neki novi vid gostiju.

Sad, što se tiče obezbeđivanja atraktvnih imena i ekskluzive tiče, to je u Srbiji veoma težak i nezahvalan zadatak. Ma koliko se trudili, za svetske standarde, mi smo i dalje mala konvencija sa ograničenim budžetom, te su nam samim tim neka najatraktivnija imena nedostižna. Do sada smo se za goste dovijali jureći lične kontakte i neposredno razgovarajući sa ljudima za koje nam se učini da bi bili voljni da dođu u Srbiju – ali takav način „na’vatavanja“ gostiju nije ni lak ni zabavan. No ne predajemo se. Čast izuzecima, ali bilo bi lepo kada bi izdavači i distributeri bili malo proaktivniji kada je reč o dovođenju gostiju. Takva podrška bi nam višestruko značila.

Šta dalje? Kojim sve događajima fandom može da se raduje u mesecima pred nama?

Posle BeoKona, u februaru sledi ChibiCon, mlađi brat Japanizma, pa onda na proleće Pottermania, kao dešavanje posvećeno Hariju Poteru i svetu Džej Kej Rouling. Onda oko 4. maja sledi May the 4th Be with You, konvencija za „Star Wars“ fanove, pa tamo u junu na red dolaze japanofilija i Japanizam. Pa onda u novembru, imamo novo izdanje BeoKona. I tako u krug – nema odmora!

Sersei i Džejmi su česti gosti BeokonaOtvori galeriju
Foto: Wendy Wlv TKV: Osećaj slobode je nešto najuzbudljivije FN2015 bina Dr Molekul 011_cover Ori Vejl, gost Festivala nauke: Jedan na jedan sa… dr Molekulom DSC_0229_cover Vesna Kodžopeljić, direktorka maloprodaje kompanije Matis: Visoki kriterijumi vode ka uspehu D7K_4696 as Smart Object-1 copy_1_cover Bogdan Cvetković (Parkour Srbija): Sloboda kretanja · · ·