cover www.imgur.com i www.cookinglight.com
PULS GRADA · gastro

Salvador Dali nije bio samo veliki slikar, već i veliki ekscentrik. Ništa u njegovom životu nije moglo da bude tek tako, a kamoli obično. To se odnosilo i na hranu koju je voleo i sa uživanjem degustirao. Ako i vi želite da se upustite u dalijevske kulinarske vode, započnite ovo bizarno gastronomsko putovanje receptom u nastavku teksta.

Kratka uvodna (kulinarska) reč

Prvi i jedin Dalijev kuvar izdat je 1973. godine pod nazivom Les Diners De Gala. Među 136 recepata, sortiranih u 12 kategorija, gde se pojavljuje i poseban odsek afrodizijaci, očekivano se nalaze neobične kombinacije koje nisu za svačiji ukus. Tako, na primer, možete pripremiti teleću glavu sa slaninom, grilovanu jagnjeću glavu, ili krem od žaba.

Recepti su praćeni prigodnim ilustracijama i fotografijama koje je sam Dali pripremio, a ideja za kuvar nastala je od ekstravagantnih večera koje su on i njegova muza Gala često priređivali. Tako je i dotičan začudan recept za jaja koji sledi u produžetku takođe preuzet iz pomenutog suludog kuvara.

Recept za jaja na ražnju

Srce vam može stati od količine putera koji se nalazi u ovom jelu, ali s obzirom da je Dali bio veliki obožavalac hrane i gurman, vredi slediti njegov primer. I ne zaboravite da budete kreativni oko finalne prezentacije i serviranja jela, jer je Dali kao veliki esteta veoma držao do toga.

Sastojci

6 jaja
1 šolja svežeg aromatičnog bilja (peršun, mirođija, bosiljak, majoran, estragon…)
1 čene belog luka
1 kašičica putera
3 kašičice pavlake za kuvanje
1 kobasica
12 kašičica putera
so i biber

Priprema

Udahnite duboko i počnite. Metalnim štapićem za ražnjiće pažljivo probušite rupicu na gornjem i donjem delu jaja, pa pustite da njihov sadržaj iscuri u činiju. Sitno iseckajte aromatično bilje i beli luk, a zatim ih propržite na jednoj kašičici otopljenog putera. Sada blago umutite ona jaja koja ste iz ljuski prebacili u činiju, pa ih uspite preko uprženog začinskog bilja i belog luka. Posolite i pobiberite ovu „kajganu“ po ličnom nahođenju. Izvadite kobasicu iz plastičnog omotača, usitnite je, a onda ubacite da se proprži sa jajima uz još 12 kašičica putera. Pustite da se smeša malo ohladi, a onda njome napunite poslastičarsku kesu, na čiji ste kraj navukli najtanji nastavak za istiskivanje/punjenje. Najpažljivije moguće, pritiskajući sadržaj kese u prethodno napravljene rupice na jajima, napunite ljuske ovom bogatom i puterastom mešavinom jaja i kobasice. Na metalne štapiće za ražnjiće navucite po dva jajeta, kroz već napravljene rupice sa početka recepta. Rasporedite metalne štapiće preko neke od posuda za pečenje, a zatim zapecite jaja u rerni na 10 minuta. Ostavite da se malo ohlade, a zatim ih ljuštite i (konačno) jedite. Nek vam je sa srećom, i prijatno!


Nova iskra 4 Šta je hrana budućnosti? slavski-5 Tradicija: Slavski kolač shutterstock_548517778 Hrana za zimske dane: Ništa bez kašike shutterstock_725477977-cover Svetska kuhinja: Šta se to tamo puši? · · · · · ·