pexels-photo-299347
PULS GRADA · zdravlje

Jasno nam je da su krofne pune šećera i generalno ne spadaju u zdrave namirnice, ali s druge strane, i ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata takođe ima svoje loše strane. U poslednjoj studiji efekata ovakvih dijeta otkriveno je da prevelika, ali i premala konzumacija ugljenih hidrata značajno skraćuje život.

Dobro razmislite o tome kada se sledeći put odlučite za keto, paleo ili atkinsovu dijetu. Gubitak viška kilograma ponekad zaista može imati veliku cenu.

U studiji je učestvovalo oko 15.500 sredovečnih muškaraca u SAD koji su godinama popunjavali odgovarajuće upitnike vezane za njihove navike u ishrani, zdravlje i imovinsko stanje. Analizom dobijenih podataka, istraživači su došli do nekoliko zaključaka.

Prvi od njih glasi da osobe koje unesu više od 70% i manje od 40% dnevnih kalorija preko namirnica bogatih ugljenim hidratima imaju veći rizik prerane smrti. S druge strane, oni kod kojih ugljeni hidrati čine 50 do 55% unosa dnevnih kalorija, u proseku žive duže. Takođe je otkriveno da je za dugovečnost bolje preterivati u ugljenim hidratima nego ih se lišiti, što je u suprotnosti sa uvreženim mišljenjem do sada.

Ovo sve zvuči jasno ko dan, ali treba voditi računa da se ne izvuku pogrešni zaključci. Naime, istraživači veruju da je jedan od razloga lošijih zdravstvenih ishoda osoba koje konzumiraju malo ugljenih hidrata činjenica da ih oni zamenjuju mnogo gorim alternativama, najčešće namirnicama životinjskog porekla koje su bogate proteinima i mastima. Naravno, one same po sebi nisu problem, koliko je preterivanje u njihovom unosu.

Možda je kliše reći da se tajna zdrave ishrane nalazi u dobrom balansu unosa hranljivih materija, ali ova i mnoge druge studije pre nje definitivno potvrđuju takav zaključak.

Rosa voda Bitno je da uvek budemo dobro hidrirani kartalin City letnja preporuka #94: Tri korisna preparata Male ruske apoteke 7 razloga zašto treba da jedete hleb 6 naučno potvrđenih razloga zašto bi trebalo da jedete više hleba LADIV_TRANS_30LF_SPR_150ML_SD_LFR1 City letnja preporuka #61: Ladival Sport & Aktiv – Zaštita od sunca · · ·