Najbolji prijatelji
U VAZDUHU · urban flash

Ankete i istraživanja u poslednjih nekoliko godina o seksualnom ponašanju ljudi su pokazali određeni nesklad između opredeljene seksualne orijentacije i seksualnog iskustva učesnika u anketama i istraživanjima. Naime, određeni procenat heteroseksualnih muškaraca je imao istopolna seksualna iskustva. Iako se nisu izjasnili kao homoseksualci ili biseksualci, obično su oženjeni imaju porodice i dobro se osećaju u svom heteroseksualnom identitetu, povremeno imaju homoseksualne odnose.

Sociolog Tony Silva sa Univerziteta u Oregonu je uradio jedno istraživanje objavljeno u oktobru 2016. i on uvodi pojam Bud-Sex. Tony Silva je istraživao rodne i seksualne identitete muškaraca u ruralnim i konzervativnijim delovima Amerike, u istraživanju je pokušao da poveže njihove stavove i seksualno ponašanje u odnosu na rasu, klasnu pripadnost, mesto i godište. Njegovi razgovori s odabranim ispitanicima su pokazali da odrasli muškarci u ruralnim i konzervativnijim delovima Amerike imaju povremene seksualne odnose sa istim polom iako se izjašnjavaju kao heteroseksualci. Karakteristika takvih odnosa je da ne uključuju emocije i razmenu nežnosti, nisu paralelne i vanbračne veze, navodno nisu ni konfuzija u seksualnom identitetu, već spajaju prijateljstvo i povremene seksualne odnose. To su muškarci heteroseksualne orijentacije koji izlaze zajedno, odlaze u lov ili na neku drugu sportsku aktivnost, pričaju o politici i dnevnim dešavanjima i povremeno imaju seksualne odnose. Ponekad je oblik druženja na krstarenju ili u saunama. Malo podseća na antičku Grčku, tako da ne možemo reći da su novina u ljudskoj seksualnosti.

Zanimljivo je da u tumačenju ovog fenomena postoje podvojena mišljenja, da li je ovo varijanta seksualnosti u inače kompleksnoj čovekovoj seksualnosti ili su u pitanju homofobni homoseksualci koji ne mogu sebi i svojoj okolini da priznaju svoju seksualnost. Neki smatraju da je jedan od načina zabave, proticanja vremena i pronalaska uzbuđenja u vremenima kada gotovo sve postaje previše dostupno i deplasirano. Ranija istraživanja su pokazala da su žene daleko spremnije da eksperimentišu u otkrivanju seksualnosti i zadovoljavanju seksualnih fantazija i da tokom života imaju istopolne seksualne odnose prosečno tri do četiri puta češće nego muškarci, ali novija istraživanja pokazuju ne tako zanemarljiv procenat heteroseksualnih muškaraca koji se odlučuju na nova seksualna iskustva sa istim polom.

Postavlja se pitanje da li je to novi trend ili su to homoseksualci koji „nisu izašli iz ormara“. Fenomen heteroseksualnih muškaraca koji imaju homoseksualne odnose postoji na primer u zatvorima ili u okolnostima u kojima je heteroseksualnim muškarcima uskraćena mogućnost seksualnog odnosa sa ženskom partnerkom. Jane Ward sa Univerziteta u Kaliforniji je je 2015. objavila knjigu o muškarcima koji nisu homoseksualci a imaju seksualne odnose s drugim heteroseksualnim muškarcima i njeno istraživanje je obuhvatalo i određene supkulture, na primer seksualno ponašanje bajkera. Tony Silva je u svojim istraživanjima i anketama pokušao da utvrdi da li heteronormativnost utiče na ovo paradoksalno ponašanje i koliki je udeo društvenog vaspitanja na seksualne stavove i ponašanje muškaraca koje je anketirao. Njegovi ispitanici smatraju da seksualni odnos s drugim muževnim i heteroseksualnim muškarcem ne predstavlja homoseksualni odnos. Većina odgovara da ne bi nikada imali seksualni odnos s feminiziranim muškarcem.

Postoje i duhovite opaske da za takav odnos imaju ženu kod kuće. U njihovoj percepciji homoseksualnost je u vezi sa feminiziranim izgledom i ponašanjem muškaraca, a muškarci koji više izgledaju „macho“ i koji nisu deklarisani kao homosekualci mogu da imaju povremena istopolna seksualna iskustva i da to ne utiče na promenu seksualne orijentacije.

photo-1533350436817-86c141951b65 5 najčešćih mitova o vezama 3 načina da 3 načina da poboljšate svoju vezu ovog oktobra photo-1471377375227-29eb574e942b 5 životnih istina koje svaki muškarac mora da prihvati guyliner-02-gq-3oct18_b Kako da imate odličan telefonski seks ·