Coco Chanel
PULS GRADA · moda

Postoji nekoliko odevnih komada koji nikada nisu i neće izaći iz mode, jer je njihova jednostavnost toliko vanvremenska da promene stila ne utiču na njih. Takva je i čuvena mala crna haljina koja važi za odevni predmet koji bi svaka žena trebala da ima u svom ormanu. Bilo da je u pitanju poslovni ručak, koktel, žurka, mala crna haljina je prigodna za svaku priliku i uz određeni asesoar možete je uvek osvežiti tako da izgleda kao da je prvi put nosite, a crna boja će sakriti sve vaše nedostatke.

Mala crna haljina (eng. little black dress ili skraćeno LBD) prvi put viđena je 1926. na crtežu na kojem je Coco Chanel prikazala svoju haljinu The Ford. Urednici magazina Vogue su ovu haljinu nazvali po tadašnjem Model T automobilu, a prva verzija imala je dugačke rukave i bila napravljena od crne svile sa četiri dijagonalne pruge koje su se protezale celom površinom. Po njima ova haljina bila je namenjena „ženi od ukusa“. Iako je crna i dalje bila prva asocijacija na žalost, modna kuća Chanel je insistirala da crna bude boja svakodnevne odeće, da postane sinonim za eleganciju i da, kao i sva ostala odeća koju su propagirali, bude suprotna konvencijama. Legenda kaže da je dizajner Paul Poiret sreo Coco Chanel na ulici u maloj crnoj haljini i pitao je za kim žali, na šta mu je ona odgovorila „Za Vama, gospodine!“

Samo tri decenije ranije 1884. portret gospođe iz visokog društva Virginie Gautreau (poznat još i kao Portret Gospođice X), koji je umetnik John Singer Sargent nacrtao, a na kom su tanke bretele crne haljine otkrvale višak kože, šokirao je društvo u Parizu toliko da je siroti John morao pobeći u Veliku Britaniju. Ispostavilo se da golišava ramena nisu prestavljala ni upola problem kao crna haljina.

Vojvotkinja od Vindzora, Wallis Simpson, imala je nekoliko malih crnih haljina u svom ormanu i često govorila kako „kada imate dobru crnu haljinu, ništa drugo vam nije potrebno“.

Mala crna haljina je svoju najpoznatiju ekranizaciju doživela kod Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tifanija. Ova Givenchy haljina je 2006. prodata na aukciji za čak 765.000 dolara jednom anonimnom kupcu.

Mnogi će reći da je mala crna haljina imala svoje modifikacije kao što je bila ona koju je Elisabeth Hurley nosila na premijeri filma Četiri venčanja i sahrana ili Catherine Deneuve u filmu Belle du Jour, ali obzirom da je ovde izgubljena njena najveća vrednost – jednostavnost, mnogi će poreći da je mala crna haljina bilo koja haljina koja na sebi ima bilo šta sem crne boje.

Zato je redizajn i davanje ličnog pečata maloj crnoj haljini, aktuelnoj već 90 godina, jedan od najzahtevnijih zadataka koji svaki dizajner koji želi klasičan komad u svojoj kolekciji stavlja pred sebe. Mala crna haljina dobila je i svoju mirisnu verziju kada je 2009. modna kuća Guerlain malu crnu haljinu pretvorila u parfem Le Petit Robe Noire.

U našoj galeriji pogledajte izbor najboljih crnih haljina ove godine – od ženstvene Kate Moss, seksi Jessice Biel i stidljive Sophie Coppole, sve zvezde crvenog tepiha imaju po jednu malu crnu haljinu:

Sienna Miller u Burberry haljiniOtvori galeriju
Katapult Katapult – izložba koja spaja inovativni i retro dizajn Šmizla Vintage shop „Шмизла“ za one koji ne pristaju na konvencionalni stil Rename Shop Najbolji „ulov“ sa novogodišnje Mode za poneti Zla kraljica Cipele sa smislom za humor ·