womens-fashion-history_cover
PULS GRADA · moda

Modne ilustracija su specifična umetnička forma koju služi za predstavljanje sve raskoši materijala, bogatstva boja i kreativnosti dizajna popularnih odevnih komada. Osim što prikazuju odgovarajući modni stil, ove ilustracije mogu da nam pruže i uvid u istoriju i kulturne norme vremena u kojem su nastale, što se da lepo primetiti na crtežima koje vam predstavljamo, na kojima možete pogledati kako su se menjali modni trendovi u periodu od skoro 200 godina.

Crteži su uzeti iz najrazličitijih mogućih izvora, ali su kompilarni tako da izgledaju kao delo jednog autora. Hronološka prezentacija modnih stilova kroz ilustracije počinje od 1784. godine, vremenu u kojem su dugačke suknje (tzv. krinoline) sa dosta ukrasa bile veliki hit među damama. Narednih nekoliko dekada karakteriše sve veće sužavanje kroja haljina, a od 1829. godine u modu ulaze ekstravaganti šeširi.

Balske haljine prave svoj veliki povratak u sedmoj dekadi 19. veka. Početkom 20. veka, pak, primat preuzimaju suknje u obliku slova A, ali samo do dekade dvadesetih godina kada haljine ravnog kroja postaju trend broj jedan. Do 1970. uglavnom su se nosili uski i relativno kratki odevni komadi, da bi te godine na velika vrata ušle i ženske pantalone.

U našoj galeriju možete pogledati kompletnu evoluciju modnog stila od 1784. do 1970. godine. Verujemo da ćete uživati u ovim ilustracijama.

Istorija mode u ilustracijamaOtvori galeriju
Strana 29_cover City letnja preporuka #24: Duša, telo i um – nova kolekcija Bojane Ugrešić page_cover City letnja preporuka #26: Kaftan – novi must have na beogradskoj modnoj sceni cover www.bestproducts.com Najbolje kupaće gaće za vrelo leto 2017 Kendall Jenner za kampanju brenda La Perla Kendall Jenner u kampanji za La Perla donji veš · · ·