Taksisti na njujorškom aerodromu JFK, 1991.
PULS GRADA · auto

U utorak 2. septembra automobil Nissan NV200 je proglašen za pobednika takmičenja „Taksi sutrašnjice“, čime je postao oficijalno taksi vozilo u Njujorku u narednoj deceniji. Najprimetnija promena koju će doneti ovaj model je veći prostor za putnike i njihov prtljag, budući da je u pitanju minivan (mali kombi).

Među ostalim novitetima izdvajaju se šiber na krovu i punjač za telefone. Pre izbora ovog automobila njujorški taksiji su prošli kroz razne faze. Prvobitno su za prevoz putnika bile zadužene kočije, da bi nakon revolucije u automobilskoj industriji početkom 20. veka na ulice prvi put izašla crna vozila francuske kompanije Darracq, a kasnije i drugih. Od 30-ih godina taksiji žute boje postaju standard, i do dana današnjeg taksiji zadržavaju taj prepoznatljivi vizuelni identitet.

Pogledajte kako izgleda istorija njujorških taksija na fotografijama u našoj galeriji.

Taksi kočija na Madison Squareu, 1900.Otvori galeriju
Range Rover Evoque RS Sport Range Rover Evoque RS Sport: Terenac agresivne naravi BMW 3 Hommage BMW 3.0 CSL Hommage concept: Žuta groznica Mad Max automobili Automobili iz filma „Mad Max: Fury Road“ instagram automobili Automobili na Instagramu: 5 najboljih profila