spacex-2
PULS GRADA · aktuelno

Privatna kompanija „Spejs Iks“ čiji je osnivač i vlasnik pronalazač i milijarder Ilon Mask, lansirala je pre nekoliko dana svemirsku kapsulu pod nazivom „Kru dregon“ na probni let do Međunarodne svemirske stanice.

Probni let je prva značajna prekretnica u saradnji između Ilonovog Spejs Iks-a i Nase, a ima za cilj da se astronauti vrate u svemir. Raketa Falkon 9 i svemirska kapsula Spejs Iks pod nazivom Kru dregon lansirane su usred noći iz Nasinog svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Kapsula sa lutkom stigla je do Međunarodne svemirske stanice u nedelju, i tamo treba da ostane pet dana pre nego što se vrati na Zemlju. Lutka koja je lansirana u kapsuli dobila je ime Ripli po liku Sigurni Viver iz filma Osmi putnik.

„Ovo je zaista značajno dostignuće u istoriji američkog leta u svemir“, izjavio je Džim Bridenstin, Nasin administrator, i dodao da Nasa svakako želi da očuva partnerstvo koje ima sa Rusijom i koje je jako već dugi niz godina, ali takođe želi i da može samostalno da odlazi do Međunarodne svemirske stanice i nazad.

Probni let daće podatke o radu rakete Falkon 9 i Spejs Iks Kru dregon-a, zemaljskih sistema i drugih operacija, da bi u julu mogla da preveze američke astronaute do Međunarodne svemirske stanice, čime se Amerika vraća u svemirski program prekinut 2011. gašenjem misija Spejs šatl-a.

1-NAJAVA-PROGRAMA-MART-2019 Mart u Kinoteci: Leone, Makavejev, Frankofonija… Od usta do usta Humanitarna večera u restoranu Od usta do usta 1000x500_8mart_cebef_CM „Ljubav se zove imenom žene“, koncert 8. marta gaf poster 2019 copy Zvanično najavljen program jubilarnog 20. Guitar Art Festivala na konferenciji za novinare · · ·