gettyimages-916119196-1518179826cover
PULS GRADA · sport&rekreacija

Mesec dana nakon istorijskog susreta delegacija Južne i Severne Koreje u selu Panmundžom, sportisti ovih zemalja su na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu zajedno prodefilovali stadionom na veliko oduševljenje svih prisutnih u gledalištu i kompletne svetske javnosti.

Osim toga, oni su izašli pod jednom zastavom ujedinjene Koreje koju su nosili južnokorejski takmičar u bobu Von Jun-džong i severnokerjski hokejaš Hvang Čung-gam. Na zastavi nije bilo simbola dveju država, već samo njihova zajednička teritorija na beloj pozadini.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je ovaj trenutak za pamćenje opisao sledećim rečima: „Predstavnici Južne i Severne Koreje su ovim činom poslali svetu jasnu poruku mira.“

Dok su se sportisti šetali na terenu, u svečanoj loži smo mogli da primetimo kako se južnokorejski predsednik Mun Džae-in rukuje sa severnokorejskim liderom Kim Jong-namom i sestrom Kim Džong-una, Kim Jo-džong.

Mora se priznati da su ovo prilično ohrabrujući potezi lidera ovih dveju zemalja. Nadamo se da će njihov decenijama star sukob uskoro postati samo deo istorije. Svakako ne treba potcenjivati ovakve gestove dobre volje na sportskim terenima. Podsećamo vas, Severna Koreja je svojevremeno bojkotovala Olimpijske igre u Seulu 1988, tako da je njihov današnji potez vrlo dobrodošao i označava prekretnicu u odnosima između dveju zemalja.

cycle_ball.width-800-cover Ciklbal: Neobični sport za koji verovatno nikad niste čuli Predator18+ Otkrivamo: Ko su trojica najhladnokrvnijih fudbalera sveta? 1(3) Otkrivamo: 8 saveta za funkcionalni trening Suarez Revolucija u sportu: adidas napravio „novu kožu“ · ·