cover
KULTURA · fotografija

Svakodnevno se susrećemo sa mnoštvom upečatljivih fotografija iz čitavog sveta. Od onih koje prikazuju teške ratne momente, pa sve do onih koje se bave trivijalnim scenama iz javnog života. Neke imaju i umetniču vrednost, a neke zaboravite sekund pošto ste ih videli. U mnoštvu informacija možda još niste uspeli da se susretnete sa ovim zanimljivim fotografijama iza kojih stoje podjednako interesantne priče.

Neobični ulaz u grobnicu

Fotografija je usnimljena 1922. godine, nakon što Tutankamonovu grobnicu niko nije takao čitavih 3.245 godina. Intesresantno je kako zapečaćeni ulaz deluje kao dve šake koje čvrsto drže vrata zatvorenim.

Tehnika je čudo

Zapanjujuće je videti kako je 1956. godine izgledao IBM-ov disk od pet megabajta. Iz ove perspektive neverovatno je kad pomislite da su bila potrebna četvorica ljudi kako bi ga uneli u kamion.

Coca-Cola zauvek

Danas ne postoji osoba na planeti koja nije probala čuveno piće ili barem čula za naziv Coca-Cola. Međutim, i ona je 1950. godine bila novina za neke, što pokazuje ova fotografija na kojoj se francuska gospoda čude flašici Coca-Cole, koju su tada prvi put ugledali.

Rad u laboratoriji

Dok Nikola Tesla mirno sedi i koncentrisano zapisuje najverovatnije nešto revolucionarno, svuda naokolo pršte varnice i sevaju munje njegovog veličanstvenog pronalaska.

Poslednje zbogom

Ovo je poslednja fotografija tragičnog Titanika, usnimljena 1912. godine. Na njoj vidimo brod koji mirno plovi ka svojoj kratkoj sudbini koja je uzdrmala svet.

Bambi u supermarketu

Verovali ili ne, ovo lane imenom Pippin bilo je jedno od kućnih ljubimaca holivudske dive Audrey Hepburn. Upoznali su se kada je 1968. godine snimala film Green Mansions, a na ovoj fotografiji Pippin joj pravi društvo u kupovini.

I odrasli vole sneg

Priznati reditelj Alfred Hitchcock jeste pravio ozbiljne filmove, koji su često znali da budu napeti i strašni, što ne znači da nije umeo da se zabavlja i glupira. Kao što možete videti na fotografiji iz 1960. godine Alfred sa svojim unucima uživa u zimskim čaraolijama.

Igra sa vodenim pištoljima

Bilo je to 1983. godine na Šri Lanki, kada su se dva kultna reditelja: sa leve strane Steven Spielberg, a sa desne George Lucas, igrala vodenim pištoljima.

Ples na krovu

Američki glumac Fred Astaire, zajedno sa svojom sestrom i ujedno plesnom partnerkom Adele, uživa u igri na krovu londonskog hotela Savoy.

Pićence u zatvoru

Genijalni pisac Ernest Hemingway evidentno se opušta iza zatvorskih rešetaka, nakon što je bio priveden posle jedne od razuzdanih žurki. Sudeći po fotografiji, za njega zabava nikada nije ni prestajala.

Šetnja sa mravojedima

Salvador Dali ostaće upamćen ne samo kao originalan slikar, već i kao nepokolebivi egocentrik i čudak. Deo njegovog imidža bilo je konstantno šokiranje javnosti, što mu je nepogrešivo pošlo za rukom kada se 1969. godine gradom prošetao sa svojim ljubimcima mravojedima.

Ko je pravi šmeker?

U prisustvu šarmantnog glumca Allana Delona čak je i napadni roker Mick Jagger shvatio da mu je bolje da se povuče, i sa svojim različitim čarapama mirno sedi po strani.

Terorista na odmoru

I bogati plaču, i zločinci idu na odmor. Ovde možete videti ozloglašenog Osamu Bin Ladena kako 1970. godine sa svojom mnogobrojnom porodicom uživa na odmoru u Švedskoj.

bird-photographer-of-the-year-2017-5-59acfc9b248a7__880_cover Najbolje fotografije ptica u 2017. covermladenci Mladenci na fotografijama širom sveta coverceskasume Bajkovite šume Češke pagecover Najbolje fotografije pomračenja Sunca · · ·