Čokolada Tokin
U VAZDUHU · kolumna

Ako bi nas jedna posebna devojka čiji je maternji jezik engleski i čije ime počinje na slovo A pustila u svoje misli, ko zna čemu bismo svedočili. Kažem vam da je posebna jer imam takav osećaj, nemam nikakve opipljive argumente za takvu tvrdnju. Ipak, spreman sam da se zakunem da u sebi ima nešto što se retko viđa. Opet, ne znam šta je to, ali znam šta mi je sve rekla, i to ne u poverenju, nego onako, usput, skoro u prolazu.

Ovo mi je malopre ispričala, telefonom: Ukrali su mi novčanik u prolazu na Zelenom vencu. Nisam primetila dok mi neko nije rekao da mi je ranac otvoren. Vratila sam se u podzemni prolaz jer sam bila sigurna da se tamo desilo. Gledala sam okolo, nisam znala šta tražim ali nisam htela tek tako da odem. Dok sam gledala, neko mi je zavukao ruku u ranac, osetila sam, uhvatila sam ruku, a ruka je pripadala dečku od oko 13 godina. Rekla sam mu da su me već pokrali, on me je slagao da nije hteo ništa da mi ukrade ali ja sam ga držala za ruku i tražila da mi vrati novčanik. Prišla nam je devojka od ne preko 16 godina, koja je valjda s njim, fino odevena, u beloj jakni i s tašnicom na podlaktici i rekla da još nisu počeli da rade i da nemaju nijedan novčanik. Rekla mi je i da im je prvi dan na poslu i da potražim novčanik po kantama za smeće. Tražila sam da joj pretresem tašnicu i pretresla sam je i novčanika nije bilo, nijednog.

Tražili smo po kantama zajedno, nije bilo novčanika. Onda nam je prišlo jedno dete od manje od deset godina, ali to nije bitno, pa dvojica od preko 25, narkomani najverovatnije, oni su hteli da me odvedu negde iza, iza pijace, ali već je padao mrak a ja nisam htela da me siluju. Posle njih je došao jedan što svira i peva u prolazu, svira i falšira u stvari, i rekao da je policajac na tajnom zadatku i da će sad sve probleme da mi reši. Nisam mu poverovala.

Ovo dvoje što sam im upala u prvi radni dan su mi rekli da bi mi vratili novčanik da su ga uzeli, bez para, i rekli su mi da znaju koji je problem da se ponovo izvade dokumenta, jer i oni imaju tih problema. Rekli su mi da može da se živi od tog posla, da nalaze i po 500 evra u jednom novčaniku. Dakle, nije im to bio prvi dan, ali nisam ni očekivala da jeste, mada je lepo zvučalo. Ona ima dete, bar tako kaže, a ja mislim da ne laže.

Sutradan mi je radnik Gradske čistoće vratio novčanik. Našli smo se kod Terazijske česme. Ponela sam mu čokoladu, jer nisam imala para, uopšte. Nije bio zadovoljan, hteo je 1000 dinara pa sam mu objasnila da nemam, da imam samo čokoladu i da sam mu ponela sve što imam a hoću da mu dam. Vratio mi je novčanik i uzeo čokoladu.

A šta ti devojko misliš o svemu tome što se desilo?

Mislim da je sve u redu. Oni rade svoj posao, ja radim svoj posao i to je to. Osim toga, upoznala sam ono dvoje, i oni su mene, a znaš i sam, kad upoznaš nekoga, kad ga stvarno ugledaš u situaciji koja ga u velikoj meri određuje, pa nema šanse da se ljutiš na njega, je l da? Reci?

Traka u kosi - Skoča Gistro priče: Devojka s trakom u kosi Prozor u dvorište Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Slične razlike Tišina me je zamalo ubila Siroti Mali Ratovi: Tišina me je ubila, zamalo Biblioteka Ljiljan Žena na ivici nervnog sloma: Biblioteka Ljiljan · · · · ·