Pasulj u grmlju
U VAZDUHU · kolumna

Danima sam želeo da jedem čorbast pasulj sa suvim rebrima, možda i mesecima. Bilo je leto i kao nije vreme za suvo meso, život mi je ovog leta bio takav da nikako da uhvatim trenutak da skuvam taj pasulj a plašio sam se kafane, znam nekoliko kafana gde je uglavnom dobar ali nije mi se kockalo sa rasploženjem kuvara, mogućim propustima u kvalitetu mesa, količinom zaprške i takvim stvarima, pa se taj prvi pasulj posle dugačke pauze odlagao u beskonačnost.

Ipak, pre nekoliko dana otišao sam u kafanu kojoj verujem najviše što sam sposoban da verujem kafani. Otišao sam pre posla, na doručak. Poručio sam sve kako treba, pasulj, kupus salatu, rakiju i litar kisele. Taman pre nego što je stigao pasulj završio sam treću rakiju i prvu polovinu kisele.

To je bio kafanski pasulj, bez filozofije i izmišljanja tople vode. Masivan klot beo tanjir, teška kašika idealnog oblika, cela zrna pasulja koja se tope u ustima, crveno meso koje klizi sa koske, zaprška talasno-čestične prirode, kupus kako bog zapoveda, lepinja vruća, rakija hladna, kisela sa trista milijardi mehurića i ja u svom prirodnom okruženju. Uživao sam kao da sam stvoren samo da uživam.

Osim mene, uživao je i jedan tip u bašti, stariji čovek s belom salvetom ispod vrata kao portiklom, koji je jeo. Šta je jeo? Nisam video, pa sam kao slučajno prošao pored njegovog stola, samo da bih saznao šta je to s čim skoro razgovara, uz svaku novu kašiku ima novi izraz lica i oči su mu zatvorene čim počne da žvaće, a onda malo poluotvorenim očima gleda prema plafonu, pa ih opet zatvori. Jeo je zelenu boraniju s telećim rebrima. Uživao je, rekao bih, odmereno. Svaki zalogaj je procenjivao kao prvi, bez očekivanja, i svaki je bio odličan, video sam, a osetio je i plafon.

Uživali smo i posle smo se razišli, ja sam uhvatio taksi a on je otišao peške ka Crvenom krstu.


_17_0091 Prozor u dvorište: Ko živ, ko mrtav kud idijoti Ispovesti uživaoca pop kulture: KUD Idijoti i ja Prozor u dvorište Prozor u dvorište: Smrt nema druga posla Gistro priče: Kauboj u saobraćajnom špicu Gistro priče: Kauboj u saobraćajnom špicu · · ·