Stolice na terenu
U VAZDUHU · kolumna

Sve vreme sam imao osećaj da moje noge ne mogu da izvedu sve što mozak smisli – tako mi je rekao čovek tek što smo se upoznali, mada sam ja njega znao mnogo pre toga. Gledao sam ga kako radi ono što najbolje radi i nikad mi nije palo na pamet da nešto hoće a ne može.

Delovao mi je kao miran tip koji se odlično snalazi s nogama koje je dobio, kao jedan od radnika kojima ne pripada slava nego mir, običan život kao vrhunsko dostignuće. A pre nekoliko godina, čuo sam da je taj čovek poželeo da me upozna. Iznenenadilo me je što on uopšte zna da ja postojim. Osećao sam se važno. Nismo se upoznali tada nego smo naleteli jedan na drugog ispred toaleta u jednoj kafani, prošle subote. On je imao kapu na glavi, ja sam ga do tada viđao samo na televiziji, pružili smo ruku jedan drugom, rekao mi je da mu je mnogo drago i razišli smo se.

Ja sam ga zaboravio na nekoliko minuta, a onda mi je sinulo, setio sam se ko je čovek, setio sam se osmeha, to je dečiji osmeh, taj se smeje isto kao kad je bio dete, to se vidi kod ljudi. Popeo sam se na stolicu da bih ga našao u punoj kafani, a našao sam ga napolju, pa sam i ja njemu rekao da mi je mnogo drago što smo se upoznali, ali nisam mu lepo objasnio koliko mi je drago, a baš mi je drago za sve pare. Od tog čoveka može mnogo da se nauči.

Sutradan sam čitao intervju s tipom koji je isto fudbaler, igrao je na sličnoj poziciji, ali on je onaj koji je doživeo slavu, veliku slavu. To je naizgled bio običan intervju, mada najbolji koji sam u životu pročitao. Pitanja su bila očekivana, o titulama, svim mogućim uspesima i takve stvari. Potpitanja su bila ljudska, valjda stvorena u trenutku, a on je odgovarao kao običan, miran čovek. Kako si uspeo ono s prečkom? Mnogo sam trenirao. Koliko si trenirao? Stalno. Objedinio si sve titule, da li to znači da si najbolji? Ne. Ja sam samo jedan od mnogih koji su osvojili svašta. Koje je tvoje najveće dostignuće? Ostvario sam snove, to je najlepše od svega. Tačnije, to što sam imao uopšte mogućnost da ostvarim snove.

Kasnije tog dana pričao sam ženi o toj dvojici i rekao da mislim da su uspeli u životu. Rekla je – Ja ne razumem šta ti znači da je neko uspeo u životu. Čim si se rodio znači da si uspeo u životu.


Skoča i Beograd Gistro priče: Mom Beogradu Kurt Cobain (MTV Unplugged, 1993. Frank Micelotta, Getty Images) Ispovesti uživaoca pop kulture: Nirvana i ja Prozor u dvorište Prozor u dvorište: Počnimo ljubav iz početka Foto: Jordan Cetanović Prozor u dvorište: Trula jabuka · ·