paper-3376854_960_720
PULS GRADA · aktuelno

Sigurni smo da znate već kako to ide. Svake godine zadate sebi zadatak da smršate, nađete novi posao, bolje koristite slobodno vreme… Mešutim, posle par nedelja u kojima se donekle i držite svojih odluka, sledi neizbežno posustajanje i vraćanje na staro.

Ako želite ove godine da preskočite februarsko razočaranje, imamo rešenje za vas. Naime, potrebno je promeniti formulaciju vaših novogodišnjih odluka i na taj način povećati šansu da ćete ih se pridržavati. Evo kakve rečenice svakako ne treba da stavite na vaš spisak poželjnih promena u vašem životu u narednoj godini.

1. „Moram da oslabim“

Ovo je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka. Šta je problem u ovakvkoj formulaciji? Pa pre svega suviše je neprecizno definisana. Nije jasno koliko ćete smršati i kako treba da promenite navike da bi se to stvarno dogodilo. Umesto toga bolje je reći sledeće: „Ograničiću dnevni unos kalorija na X“. Ovako nećete imati dileme kako ćete stići do cilja i svaki dan ćete biti fokusirani na smanjenje kilograma.

2. „Cilj mi je da dobijem unapređenje“

Budući da ne zavisi isključivo od vas da li ćete ili nećete dobiti unapređenje, bolje je da ovu stavku izostavite sa vaše liste. Ako vam treba motivacija za napredak u karijeri, preporučujemo vam da zabeležite realistične prioritete koji se tiču vašeg dela posla i koji možete ostvariti bez pomoći drugih ljudi.

3. „Ove godine ću živeti zdravije“

Kao u slučaju prve novogodišnje odluke i ovde imamamo posla sa preširko definisanim ciljem. Ponovo je potrebno fokusirati se na stvari koje su specifične, merljive, relevantne, i na koje možete da utičete. To bi značilo da bi formulaciju „ove godine ću živeti zdravije“ trebalo da zameni rečenica kao na primer: „Vežbaću pola sata svakog radnog dana.“

4. „Moram da se venčam/započnem ozbiljnu vezu u narednih 12 meseci“

Lepo je staviti cilj ispred sebe, ali ako njegovog ispunjenje ne zavisi samo od vas, samo ćete bez razloga doživljavati konstantna razočarenja. Nasuprot ostalih stavki sa liste, u slučaju ove novogodišnje odluke bolje je biti manje precizan pa bi tako bilo poželjnije da se fokusirate na upoznavanje novih ljudi, bolju komunikaciju sa prijateljim i unapređenje svog javnog nastupa, nego jednostavno reći da morate da se venčate/pronađete srodnu dušu u zadatom periodu.

5. „Neću se više nervirati oko malih stvari“

Teško je da ćete prestati da se nervirate oko malih stvari, jer da su to stvarno male stvari, ne bi se oko njih ni nervirali, zar ne? Umesto toga donesite, na primer, odluku da ćete bolje reagovati na stres i potruditi se da ne dozvolite negativnim emocijama da se otrgnu kontroli.


pirelli-hero_1544137101_cover Još jedan promašaj Pirelli kalendara Svi Coca-Cola domovi Svi Coca-Cola domovi u Atlanti Kragujevac Plaza U Kragujevac Plazu Deda Mraz stiže ranije Saša Pančić Raznovrstan program u Kulturnom centru Beograda · ·