5afc3c4b5e48ec1f008b4667-1136-852
PULS GRADA · zdravlje

Noć puna alkohola donosi razne probleme narednog jutra, a jedan od njih je obično velika glad. Ne, nije dobro jesti baš sve što vam dođe pod ruku, jer se situacija može pogoršati još više.

Mamurluk je obično obeležen glavoboljom od koje vam se čini da će vam pući glava, bolom u mišićima, suvim grlom i rupom u stomaku. Iako vam se čini da će vam bilo šta što stavite u usta pomoći, to nije slučaj. Nutricionisti i drugi stručnjaci savetuju izbegavanje sledećih namirnica u takvoj situaciji.

Zaboravite na masnoće

Lako vam se može desiti da posegnete za picom ili burekom kako biste se osećali bolje, ali to je u stvari najgore što možete prirediti organizmu. Alkohol i masti se razlažu pomoću istih procesa i vaše telo neće moći da svari masnu hranu dok se još uvek bori sa alkoholom u sistemu. To znači da će one doći na red tek kasnije i da ćete se duže osećati loše. Slana hrana je u redu, jer vas može naterati da pijete više vode, a i pomoći u nadoknađivanju elektrolita.

Ne preterujte sa proteinima

Proteini vam neće pogoršati situaciju, ali trebalo bi da budu praćeni sa dovoljno ugljenih hidrata. To je zbog toga što vam može pasti šećer i to treba da nadoknadite. Zato iskombinujte meso bogato proteinom poput piletine ili ćuretine sa namirnicama bogatim ugljenim hidratima poput krompira, kinoe ili pirinča. Još jedan dobar izbor je bogata ovsena kaša.

Ne pijte kafu ili đus

Nema ničeg loše u konzumiranju ovih napitaka ujutru, ali kada ste mamurni oni mogu samo da donosu štetu. U kafi je problem kofein koji je diuretik i može iscrpeti vodu iz organizma, a hidratacija vam je tada i te kako potrebna. Kod sokova su problem citrusna voća koja mogu izazvati bolove u stomaku, a to je poslednje što vam je tada potrebno.

Dosta je bilo alkohola

Možda vam se učini da će samo još jedna čaša alkohola ublažiti simptome, jer „klin se klinom izbija“, ali stručnjaci to nikako ne preporučuju. Možda ćete se nakratko osećati bolje, ali na duže staze ste sebi učinili medveđu uslugu. Najbolje je držati se vode i nešto zdravije ishrane tokom tog dana.


How-Many-Symptoms-of-Anxiety-Do-You-Actually-Recognize_1 Koji su sve simptomi anksioznosti? p05bk7bt Da li je veća zadnjica znak dobrog zdravlja? model-2387582_960_720-cover Inovativna tehnologija za rešavanje dermatoloških problema man-641691_1280 Anksiozni ste? Jedite kisele krastavce · · · ·