Roy Lichtenstain
KULTURA · art

U narednih mesec dana u beogradskoj galeriji New Moment biće održana izložba pod nazivom “American Pop Art” koja će posetiocima pružiti uvid u radove predstavnika čuvene pop art generacije. U pitanju su radovi koji se nalaze u svim svetskim muzejima i galerijama, a za City Magazine Lazar Sakan objašnjava čemu mogu da se raduju ljubitelji umetnosti u narednih šest meseci.

Nakon velikog uspeha izložbe Četiri mačora, galerija New Moment će tokom narednih mesec dana u svom prostoru ljubiteljima umetnosti ponuditi dela Warhola, Lichtensteina, Rauschenberga i drugih. Na koji način ste se odlučili da publiku obradujete baš pop artom?

Ovo je početak Art Trilera, projekta tokom kojeg ćemo u New Moment galeriji do kraja godine imati i originalne grafike iz jazz serije Henrija Matissea, a godinu završavamo erotskom fotografijom na čelu sa Helmutom Newtonom. Naša ideja je da imamo što kvalitetniji sadržaj tokom cele sezone i to nije lako, ali gledamo da taj posao uradimo što je kvalitetnije moguće. Izložba Četiri mačora bila je kultni događaj prethodne godine, a čitav model koji je podrazumevao – mali merčendajz šop, besplatan ulaz, statuu koja sublimira izložbu, i muziku koja je prati stvorilo je atmosferu, koja je bila doživljaj veći od klasične posete galeriji. Ovoga puta imamo preko 30 originalnih grafika šest najpoznatijih pop art autora, a kustoske ture će voditi Jovana Nikolić i Saša Janjić. Umesto španske muzike sviraće rock’n’roll, što mi je posebno drago.

raušenberg

Da li se privatni kolekcionari rado odlučuju da izlažu slike i grafike u okviru manifestacija, poput ove?

Privatni kolekcionari se nerado odlučuju da izlažu svoje vlasništvo u određenim ustanovama i mislim da je glavni razlog za takvu atmosferu nepoverenja, Naš slučaj je da imamo sjajnu saradnju sa privatnim kolekcionarima sa kojima radimo preko petnaest godina, kako u Srbiji, tako i u svetu. Oni su više nego zadovoljni, aktivno učestvuju u postavci same izložbe, iznose sugestije, a pre svega uživaju kada dođe veliki broj ljudi radoznalih da pogleda i podeli sa njima pre svega divljenje prema umetnosti. Samo kvalitet otvara vrata!

Izložbu American Pop Art najavljuje skulptura Marilyn Monroe. Ko je autor skulpture i je li bilo teško odlučiti se za ličnost koja bi bila zaštitni znak ovakve izložbe?

Tokom izložbe Četiri mačora skulptura bika bila je veoma popularna, naročito na društvenim mrežama, tako da smo se ovoga puta odlučili da ponovimo postupak, sa naravno drugačijim sadržajem. Moja ideja je bila da napravimo Warholovu bananu, koja bi bila i trosed na kojem bi moglo da se sedi, ali je na kraju odlučeno da to ipak bude Merilin. Svi znaju ko je ona, čak i oni koji ne znaju mnogo o umetnosti vezuju je za pop art. Autor skulpture je vajar Milan Stošić, naš saradnik kada su umetničke akcije u pitanju.

U svetu je češći slučaj da državne galerije organizuju ovakve izložbe, ali čini se da New Moment ima sva neophodna znanja da kao privatna galerija svojim programom predstavi Beograd u najboljem svetlu…

Mi bismo voleli da naše ideje izađu i van ove galerije, jer organizujući ovakve izložbe imamo na umu i sve one koji vole umetnost, ali i značaj koji one imaju za ukupnu sliku Beograda. Kada završimo ove godine veliki projekat Art Triler, videćemo kakve su mogućnosti da se ovakve izložbe organizuju i u državnim muzejima.

Unutrašnjost Alpha banke Alpha Bank otvara svoj sef u Noći muzeja Marie Rime Živopisne maske umetnice Marie Rime Pegazov ples Izložba: Nevidljivo nasilje Bogdan Vojnović „Kavez“ izložba digitalnih printova umetnika Bogdana Vojnovića