DSC04100
KULTURA · art

Prošle godine je obeležena petogodišnjica od smrti niškog umetnika Ivana Hadži Zdravkovića, retrospektivnom izložbom njegovih fotografija pod nazivom „Al ima ljubavi moje“ u Galeriji savremene umetnosti u Nišu. Ta izložba trenutno gostuje u Narodnom muzeju u Pančevu, u svojoj sažetoj varijanti, dok je varijanta za Gradski muzej u Vršcu u pripremi. Beogradska publika će imati prilike da se upozna sa delom Ivanovog fotografskog opusa tokom Beogradskog meseca fotografije. Za tu priliku priređena je izložba pod nazivom „Dinarska lepota“ u novoosnovanoj galeriji „Karst“ u Muzeju Jovana Cvijića.

Interesovanje za fotografiju i pokretne slike odvodi Ivana Hadži Zdravkovića Sosu 1971. godine iz Niša u Beograd, gde upisuje tek osnovane studije kamere pri Fakultetu dramskih umetnosti. Idući u korak sa savremenom tehnologijom, usavršavao se i nesebično prenosio svoju ljubav i znanje na mlađe generacije. Bavio se obrazovnim radom sve do smrti, kako u stručnim školama, tako i na univerzitetskom nivou. Izložba je inspirisana istraživanjima Jovana Cvijića o odnosu čoveka i prirode, i njegovim tvrdnjama da je dinarski tip blisko vezan za zemlju i prirodu. Na Dinarsku lepotu i ideju Cvijića o čoveku kao ekosenzibilnom biću aludira se preko lepote ženskog tela i motiva iz prirode.

Ovi radovi nastali u poslednjim godinama umetnikovog života jasno prenose Ivanovu beskrajnu ljubav prema fotografiji, i veštinu i talenat da se istom izrazi. Na fotografijama je izražen kolorit, uravnotežena kompozicija, kako na ženskim aktovima, tako i na motivima iz prirode. Tehnikom preklapanja, po kojoj je umetnik poznat, ženski aktovi su smešteni u prirodni ambijent. Cilj izložbe je da se fotografijama koje ilustruju Cvijićeve reči podstakne pre svega na povratak prirodi, na razmišljanje o njegovom delu i ukaže na aktuelnost njegove ideje o ekosenzibilnosti ljudskog bića.

MART U KCBu Tri martovske izložbe u Kulturnom centru Beograda page-cover Portreti velikana u vidu fantastičnih optičkih iluzija page-cover-gazirani-napici Popularni gazirani napici kao inspiracija za crtane junake bele-tetovaze Bele tetovaže su postale novi trend · · ·