Salon MSU PETROVIC
KULTURA · art

Od 30. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti posetite izložbu „Veseli svet“ fotografa Dragana Petrovića u organizaciji MSU i Centra za fotografiju iz Beograda.

Tekst: Ivan Šuletić

Dragan Petrović (Beograd, 1958) je fotograf i kamerman, aktivan na domaćoj umetničkoj sceni još od osamdestih godina. Njegove najznačajnije fotografije nastale su u perodu od 1985. do 1995. kada je radio kao fotograf na srpskim svadbama i drugim narodnim veseljima. Fotografije, usled svoje dokumentarnosti i osobene estetike, predstavljaju svojevrsno etnografsko i sociološko–antropološko mapiranje i vrlo suptilno ulaze u domen političkog, omogućavaju da posmatramo svakodnevicu i društvenu realnost tog vremena.

Na izložbi u Salonu Muzeja savremene umetnosti biće predstavljene Petrovićeve fotografije iz serije Slike iz Srbije koje se nalaze u zbirci Muzeja, a predstavljaju određeni fotografski fenomen i dopunjuju razmatranje domaće umetničke scene od osamdesetih pa na dalje i doprinose jasnijoj analizi popularne kulture ovog perioda.


marko celebonovic28 Izložbe slika Marka Čelebonovića u Beogradu i Kragujevcu Dom omladine2 Dve izložbe u galeriji Doma omladine montage-puzzle-art-tim-klein-8-cvr Nadrealne kombinacije slagalica DOUNIAMAG-QATAR-ART-HOSPITAL Demijan Hirst šokirao javnost kontroverznom skulpturom ·