cover1
KULTURA · art

U umetničkom prostoru U10 26. novembra će biti otvorena izložba francuskog umetnika Reno Leplat-Tortija „Zatvorska tradicija Čikanosa‟.

Tekst: Ivan Šuletić

Na ovoj nesvakidašnjoj izložbi će biti predstavljena umetnikova obimna kolekcija pañosa, o kojima u tekstu Rika Buenea nalazimo sledeće objašnjenje – tradicija paño (pañuelo znači maramica na španskom) počela je da se pojavljuje četrdesetih godina prošlog veka u kazneno-popravnim ustanovama zapadnih američkih država. U to vreme, dekoracija maramica je za meksičke zatvorenike bila jedini način komunikacije sa spoljnim svetom. Ovaj običaj se održao, i danas se paños šalju prijateljima i porodici umesto pisma, dok u nekim zatvorima maramice imaju i određenu monetarnu vrednost.

Većina slika podseća na skice za tetovaže. Lobanje, klovnovi, „lowrider‟ automobili, spuštenih karoserija i pin-up devojke česti su motivi, dok teme variraju od religioznih do pornografskih, sa dekorativnim elementima poput ženskih grudi, plišanih meda, lobanja i jednoroga. Paños pružaju uvid u ikonografski svet najžešćih kriminalaca.

Do nedavno, paños su bile nepoznate široj javnosti van zidina zatvora i ćelija. Pre pet godina, dok je proučavao život u zatvorima, umetnik i kolekcionar pañosa Reno Leplat-Torti je otkrio umetnost pañosa i od tada se trudi da ih sakupi što više. Njegova kolekcija do sada broji više od 200 komada koje predstavlja na izložbama širom Evrope.


Život Dartha Vadera Svakodnevica Dartha Vadera Nadežda Petrović Izložba: Nadežda Petrović – 100 godina od prava na večni pomen Napad dvojnika u Japanu Daisuke Takakura: Oprezno, žene klonovi dolaze The Ferryman Umetnost strave: Najjezivije skulpture