Gde je moje mesto, Irena Kelečević, 2017, foto Bojana Bojović Milošević
KULTURA · art

U Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (Pariska 14) do 19. marta otvorena je izložba Irene Kelečević pod nazivom „Gde je moje mesto“.

Tekst: Ivan Šuletić

Site-specific intervencija Irene Kelečević pod nazivom Gde je moje mesto, bavi se istraživanjem identiteta prostora vezanim za zgradu u kojoj je smešten Salon Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici, broj 14. Sama zgrada nazivana je i „zgradom slikara“ s obzirom na to da je sagrađena za potrebe stanovanja, slikarskih ateljea i izlagačkog predstavljanja eminentnih umetnika sa polovine 20. veka.

Rad Gde je moje mesto sastoji se od nekoliko segmenata: crteža u prostoru, uramljenih crteža i kolaža, intervencije od starog mobilijara koji transformiše prostor u neku formu mizanscena, i fotografija. U ulozi prostornog pripovedača, više nego samom arhitekturom i životom zgrade, umetnica se bavi značenjskim identitetom mesta, simbolikom onoga šta je mesto nekada bilo i šta je ono danas.

Kustoskinja izložbe Gde je moje mesto je Una Popović.

Goethe-InstitutBelgradeactopolis2016(2) Art Brut Srbija: Lekovita sirova umetnost page-cover Ženski portreti inspirisani prirodom pop art plakat Američki POP ART u Kući Legata DISEÑO DE MAPA para ploter Tri izložbe u Kulturnom centru Beograda ·