sestre_ninkovic-cover
KULTURA · art

Izložba Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović „HRABRE ŽENE putuju kroz vreme II“ biće otvorena u četvrtak, 1. marta, u 19 časova, u galeriji Pro3or, Koče Popovića 9.

Proučavajući biografije i bogatu zaostavštinu značajnih žena iz naše istorije (od 1776. do 2002. godine) Čarna i Aleksandra su bile inspirisane da uđu „u njihovu kožu“ i da kreiraju izmaštane scene, prikaze događaja iz njihovih života. Kroz sedamnaest fotografija one povezuju različite vremenske periode, heroine i istorijske događaje, i na taj način ujedno istražuju odnos prošlosti i sadašnjosti kroz poziciju žena u društvu.

Eustahija Arsić, Katarina Ivanović, Marija Trandafil, Mina Karadžić, Savka Subotić, Milica i Anka Ninković, Draga Ljočić, Jelena Dimitrijević, Nadežda Petrović, Kasija Miletić, Jelisaveta Načić, Maga Magazinović, Mara Rosandić, Milunka Savić, Anica Savić Rebac, Ksenija Atanasijević, Zora Petrović, Danica Tomić i Soja Jovanović vodile su uzbudljive živote koje zahvaljujući njihovim pionirskim podvizima u različitim oblastima, često i u više njih istovremeno, ne treba zaboraviti.

U saradnji sa fotografima Ivanom Tomanović, Majom Medić, Milicom Mrvić, Ivanom Todorovskim, Draganom Mandićem, Simonom Pavlović, Nikolom Majdakom i Daliborom Tonkovićem realizovano je putovanje Hrabrih žena i danas.


How_Animals_Feel_By_Switching_Them_With_Humans8 Šta bi se dogodilo da ljudi i životinje zamene mesta? eb323a247f5414ba2dc89cb7c28457cd Na koji način umetnik vidi sedam smrtnih grehova one-minute-art-history-550x367-cover Istorija umetnosti u jednom minutu dan-zaljubljenih-pr-cover Ljubav u XX veku: Retro izložbena priča koja nas vraća u vreme zvižduka u osam · ·