cover3
KULTURA · art

U galeriji SANU 23. decembra otvara se izložba „Ilija Dimić‟ umetnika i akademika Dušana Otaševića. Ilija Dimić (LETenjem protiv LETargije) je umetnik i pilot, rođen početkom XX veka. Imao je kratak i uzbudljiv život, koji je okončan u španskom građanskom ratu 1938.

Radove „Ilije Dimića‟ publika je mogla da vidi prvi put na izložbi u beogradskoj galeriji Sebastian (na mestu današnje zgrade Progres-a u Knez Mihailovoj ulici) 1990. godine. Za izložbu u galeriji SANU, Otašević će rekonstruisati originalnu izložbu i dopuniti je novim radovima.

Radovi Dušana Otaševića su zastupljeni u mnogim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, a ove godine ih je mogla videti i publika Tejt Moderna u Londonu, na izložbi „The World Goes Pop‟ i u Ludvig muzeju u Budimpešti, na izložbi „Ludwig Goes Pop‟.

U toku izložbe će biti predstavljena i monografija o celokupnom opusu Dušana Otaševića u produkciji Trajković kolekcije. Autori monografije su Irina Subotić, Jovan Čekić i Branislav Dimitrijević.

cover3 Izložba „Jugoton – Istočno od raja (1947–1991)“ u Muzeju nauke i tehnike Neverovatne kamuflaže Neverovatne kamuflaže cover7 Ruska avangarda u Beogradu Street art Moćna dela ulične umetnosti koja govore o svakodnevici