snb.jpg
KULTURA · knjige

Dečji kulturni centar u saradnji sa izdavačkom kućom “Čarobna knjiga” organizuje izložbu ilustracija iz knjige “Srpske narodne bajke za decu XXI veka”, koja predstavlja kapitalno delu u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda. Na prošlogodišnjem Sajmu knjiga, Srpske bajke su dobile odlične ocene kritičara i dve nagrade –  za „Najbolju dečju knjigu godine“, prema ocebi stručnog žirija Sajma, kao i nagradu ULUPUDS-a, za celokupnu opremu knjige i doprinos ilustraciji.

Dečji kulturni centar u saradnji sa izdavačkom kućom “Čarobna knjiga” organizuje izložbu ilustracija iz knjige “Srpske narodne bajke za decu XXI veka”, koja predstavlja kapitalno delu u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda.

Izložba ilustracija iz knjge Srpske narodne bajkeimg-snb.jpg

Na prošlogodišnjem Sajmu knjiga, Srpske bajke su dobile odlične ocene kritičara i dve nagrade –  za „Najbolju dečju knjigu godine“, prema ocebi stručnog žirija Sajma, kao i nagradu ULUPUDS-a, za celokupnu opremu knjige i doprinos ilustraciji.

Posebnu vrednost knjizi daju vrhunske ilustracije, koje će od 14. Februara biti predstavljene publici u izložbenom prostoru Dečjeg kulturnog centra. Po mišljenju stručnjaka, u poslednjih dvadeset godina nijednom nije okupljena tako kvalitetna ekipa ilustratora na jednom domaćem izdavačkom projektu, a sačinjavaju je:

Petar Meseldžija – jedan od najpoznatijih svetskih ilustratora, dobitnik mnogih priznanja, među kojima se posebno ističe zlatna medalja „Spektruma 16”, najvećeg svetskog priznanja u oblasti ilustracije fantastike;

Dragan Bibin – prošlogodišnji laureat „Zlatnog pera Beograda”, najvećeg domaćeg priznanja za ilustraciju, i nagrade Politikinog zabavnika;

Aleksa Gajić – jedan od naših najistaknutijih ilustratora i strip crtača, autor animiranog filmaEdit i ja;

Željko Pahek – istaknuti ilustrator i jedan od najznačajnijih autora zlatne generacije stripa iz osamdesetih;

Siniša Banović, Vladimir Matić Kuriljov, Vanja Todorić, Duško Bjeljac, Goran Josić i Vladislav Pantić – autori mlađe i srednje generacije, čiji su radovi uvrštavani u najbolje antologije ilustracije na svetu, kao što su Spectrum, Expos, 2Dartist magazine, ImagineFx i sl.

Ideja za to delo nastala je iz potrebe da se osavremene domaće bajke i mitovi, s ciljem da se prilagode estetskim i moralnim normama savremenog građanskog društva, i uz savremen jezik pripovedanja.

Na adaptaciji Bajki radili su najeminentniji domaći pisci: David Albahari, Dragan Velikić, Darko Tuševljaković, Aleksandra Glovacki i Oto Oltvanji.

jose-saramago1.jpg Saramago u Laguni kucazapisce.jpg Stipendije za pisce ta_je_danas..jpg Kuvari za kreativne čitaoce nin2012.jpg NIN-ova nagrada Aleksandru Gatalici