XVITAMIN NIKOLA MARKOVIC
KULTURA · art

Otvaranjem izložbe Nikole Markovića pod nazivom „In da House“, galerija X Vitamin započinje prvu programsku sezonu. Na izložbi su prikazani radovi malog formata nastali u proteklih pet godina u okviru nekoliko serija. Dominantna je serija na kojima su prikazane kuće iz horor filmova.

Tekst: Ivan Šuletić

„Tradicionalno tumačenje kuće kao ognjišta i zaštite prisutno je u velikom broju kultura, pa se često institucijama čiji je zadatak da baštine, promovišu i interpertiraju vrednosti jednog fizičkog ili duhovnog prostora daje naziv ‘kuća’. Ograničen, zatvoren prostor određen je specifičnom energetskom frekvencijom, koju ulaskom u taj prostor doživljavamo kao atmosferu. U horor žanru kuća kao žarište straha i terora nalik je bolnom i teskobnom psihološkom procesu prevazilaženja problema, gubitka ili traume. Kao simbol čovekove psihe, kuća je taj unutrašnji prostor koji je jasno odvojen od sveta spolja (prostor izvan kuće). Postoji izvesna doza misterije koju pogled na kuću pobuđuje kod posmatrača, koja je slična upitanosti o umetničkom delu kao nosiocu skrivenog konteksta, kao i umetnosti uopšte. Na slikama Nikole Markovića ovaj unutrašnji svet se otkriva u slojevitom mnoštvu motiva i bogatstvu umetničkih interpretacija.”

Kustoskinja galerije X Vitamin i izložbe In da House je Ksenija Marinković.

Maj u KCBu, fabrizio bellomo, meccanicismo Tri izložbe u u galeriji Kulturnog centra Beograda Justice-Davor-Gromilovic Neispričane priče Davora Gromilovića u galeriji Doma omladine ALL GIRLS - Dorćol Platz „All Girls“ street art jam: Talentovane umetnice tokom Noći muzeja imageedit_2_7209399297 Izložba „Peđa Milosavljević, snovi i krila savremene umetnosti“ u Dvorskoj galeriji ·