cover3
KULTURA · art

Muzej nauke i tehnike u Beogradu otvara izložbu „Jugoton – Istočno od raja (1947–1991)“ posvećenu Jugotonu – prvoj i najvećoj muzičkoj izdavačkoj kući s prostora stare Jugoslavije.

Jugoton je primer socijalističkog diva popularne kulture izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije. U svojim najboljim danima imao je milionske tiraže, ugovore s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogo licencnih izdanja, ljude s relevantnim autorskim karijerama pre i za vreme rada u Jugotonu. Izložba istražuje vizuelnu kulturu i uticaj razvoja tehnologije na diskografsku industriju.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 150 omota ploča, iz privatne zbirke umetnička organizacija Kultura umjetnosti, Zagreb, Hrvatska; 23 mašine i prateći uređaji iz nekadašnjeg Jugotona koji su bili deo procesa prozvodnje gramofonskih ploča i audio-kaseta, a koji se nalaze u Tehničkom muzeju u Zagrebu (donacija Jugotona i Kroacija Rekords); knjige, plakati, plakete, fotografije i video-materijal iz privatnih kolekcija i dokumentacije Tehničkog muzeja iz Zagreba, koji prikazuju doprinos Jugotona domaćoj antropologiji likovne i medijske kulture i medija u doba socijalizma.


Neverovatne kamuflaže Neverovatne kamuflaže cover7 Ruska avangarda u Beogradu Street art Moćna dela ulične umetnosti koja govore o svakodnevici Ruska avangarda Umetnički eksperiment: Ruska avangarda u Beogradu