17114_10152891771337335_7461301007073964749_n
KULTURA · art

Aktuelna izložba u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu privlači pažnju s više aspekata. Najpre, to je jedan od reprezenata projekata koje je podržao program Evropske komisije „Kreativna Evropa‟, koji trenutno obezbeđuje najozbiljnija finansijska sredstva za projekte iz oblasti kulture.

Ova međunarodna izložba povezuje devet evropskih muzeja koji u svojim kolekcijama imaju značajne zbirke keramike – Muzej primenjene umetnosti u Beogradu (Srbija), Državni muzej Porcelanikon u Zelbu (Nemačka), Nacionalni muzej keramike u Valensiji (Španija), Narodni muzej u Ljubljani (Slovenija), Estonski muzej keramike i porcelana (Estonija), Muzej dekorativne umetnosti u Pragu (Republika Češka), Muzej porcelana u Rigi (Letonija) i Muzej porcelana i galerija u Stouk on Trent (Velika Britanija). Tako smo u Beogradu dobili priliku da vidimo pravu internacionalnu izložbu, koja će nakon premijerne prezentacije u Muzeju primenjene umetnosti, gostovati u još pet izložbenih prostora tokom naredne dve godine (Nemačka, Španija, Italija, Velika Britanija, Estonija).

Postavka komparativno predstavlja razvoj keramike u devet evropskih zemalja, kao refleks sasvim različitog društvenog konteksta svake od navedenih zemalja od 17. veka do danas. Tako na ovoj izložbi možemo videti izuzetne primere keramike, na osnovu selekcije i analize zbirki svakog od muzeja, koji ilustruju ne samo određene stilske, estetske ili funkcionalne kategorije, već i etape emancipacije društava u celini. Od eksponata koji svedoče o zlatnom dobu majolike ili fajansa, odnosno o stilskoj i tehnološkoj revoluciji „belih iz Faence‟ („Bianchi de Faenza‟ – Internacionalni muzej keramike u Faenci organizator je projekta), preko španskih oslikanih pločica, grnčarije i setova za pivo, osobenih za severnu Evropu, pribora za čaj, kafu ili čokoladu, do elegancije forme i čistote porcelana ili primera pojave kamenine u drugoj polovini 18. veka u Engleskoj, jasno je da u Beogradu imamo ozbiljnu i profesionalno realizovanu međunarodnu postavku. Od 150 izloženih predmeta, 13 eksponata dolazi iz Srbije, među kojima se nalaze i primeri iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Od pribora za jelo ili higijenu do pogrebnih urni, keramika nenametljivo oblikuje ključne delove naših života, i na to nas ova odlična izložba podseća.

"Ljubav je za sirotinju" Izložba Marka Tirnanića “Ljubav je za sirotinju”: Ljubav kao mehanizam kontrole Gradimir Smuđa Otvaranje izložbe „Nit umetnosti Gradimira Smuđe“ u Francuskom institutu Falling apart, Jelena Mijic Galerijski het trik: Belgrade Raw, Nemanja Nikolić i Ivan Kocić Murali sa porukom na zidovima širom sveta Veliki murali sa porukom na zidovima širom sveta ·