image
KULTURA · art

Velika modna izložba pod nazivom „Fashioned from Nature“ trajaće sve do 2019. godine u muzeju „Viktorija i Albert” u Londonu. Posetioci će do kraja januara sledeće godine moći da otkriju kako je priroda oblikovala modu od 1600. do danas. Autori izložbe postavljaju nam dva veoma važna pitanja: „Kako se možemo okrenuti održivoj tekstilnoj industriji?” i „Šta možemo naučiti iz prošlosti?”. Koje teme ova izložba pokreće, i kako one pokazuju vezu između naših predaka i genijalnih futurističkih modnih predviđanja?

Borba mode i prirode i dalje traje

Iako su posledice štetnog uticaja modne industrije na životnu sredinu i više nego očigledne, zagađenje sve više raste. U 17. i 18. veku, odeća je ručno šivena od prirodnih materijala kao što su: svila, vuna i pamuk. Vremenom se razvila trgovina, pa su materijali u Britaniju stizali iz Azije, Afrike i Amerike. Sa pojavom tehnološke revolucije, tekstilna industrija se okrenula pari. Kada se tome dodaju poboljšanje životnog standarda i povećanje zarade, potrebe za garderobom su naprasno porasle. Tako je nastala fast fashion.

Naša deca će misliti da je moda bila okrutna

Iako se na izložbi mogu videti prelepi modeli haljina, najviše pažnje privlači jedna morbidna. U vitrini su izložene minđuše iz 1875, koje su izrađene od ptičijih glava, kao i muslin haljina iz 60-ih godina 19. veka koja je ukrašena krilima tvrdih zelenih buba. Ako nama ovakva moda deluje suviše okrutno, štetno i nepotrebno, šta će tek naši unuci misliti o upotrebi kože i krzna u modnoj industriji?!

Eko moda nije ružna

Pored velikog broja starih eksponata koji nam prikazuju duh vremena i kako je moda menjala prirodu, na izložbi se mogu videti i modeli koji pozdravljaju održivu modnu industriju. Primeri takvih komada su jednobojna Kelvin Klajn toaleta od recikliranih plastičnih flaša koju je Ema Votson ponela na Mat Gal-i ili linija ženske odeće nastala u ateljeu Stele Makartni. Ako je i postojala sumnja da održivi materijali nisu in, ova izložba je pobija.

Predstoji nam svetla budućnost

Jedan od primera održive industrije je italijanski brend Vegae koji utroši sedam miliona tona otpada grožđa nastalog tokom proizvodnje vina za izradu veganske kože. Na izložbi se mogu videti i komadi sačinjeni od kore pomorandže i ananasa.

Pokret Fashion Revolution koji se zalaže za alternativne izvore sirovina u izradi odeće pobrinuo se za postere, a izložbi su doprineli i mnogi poznati kreatori.

Postoje razlozi za optimizam jer smo svedoci velikih napora da se upotreba plastike, hemikalija i zagađivanje vode smanji, a ponuda eko garderobe poveća.

Nadamo se da će Fashioned from Nature uspeti da ubedi potrošače da promene svoje navike i time doprinesu očuvanju planete Zemlje. Nalazimo se na prelomnoj tački, i ovakvi događaji su od velikog značaja za dobrobit čovečanstva.

bttf15 Najbolji filmski posteri svih vremena gradovi kolaz naslovna Ovakve razglednice svi žele da dobiju G12 HUB DOM OMLADINE JULI Izložba „Beogradska performans art scena – jedan uvid“ u galeriji Doma omladine dav Ambijentalna instalacija „nista spec 1.0“ u Domu omladine · · · ·