Glupa kutija, copyright: Klaus Rinke
KULTURA · art

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, od 16. decembra do 31. januara održava se izložba „Migranti mentalnih prostora“, u okviru istoimenog projekta, koja okuplja umetnike i mislioce koji su migracije iskusili i na vlastitoj koži. Mnogi od njih čak su i neposredno međusobno sarađivali ili su barem delili društveno-političke vrednosti i kulturno-umetnička gledišta.

Tekst: Ivan Šuletić

Njihovoj duhovnoj saradnji doprineli su umetnici i profesori Akademije umetnosti u Dizeldorfu, Jozef Bojs, Klaus Rinke i Nam Džun Pajk. Akademija umetnosti u Diseldorfu pravi je fenomen – ona je, između ostalog, doprinela i vezama između Janisa Kunelisa, Marine Abramović, Ulaja, Ješe Denegrija, Biljane Tomić i Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Veze između različitih umetničkih scena, obrazovnih institucija, izložbenih prostora i pojedinačnih ličnosti, koje su se začele sedamdesetih godina, trajale su decenijama, a neke od njih traju i danas.

U projektu Migranti mentalnih postora učestvuju Ivo Deković, Jusuf Hadžifejzović, Kruno Stipešević, Selman Trtovac, Igor Antić, Eva Marija Šen, Zoran Popović, Markus Kajzer, Vladimir Frelih, Betina Majer, Danica Dakić, Bartelemi Toguo, Hanes Beringer i drugi.


Prostor Sanjanja Čarobni izlozi: Prostor sanjanja režiseri Odlične figurice slavnih režisera island Sarkastične i duhovite ilustracije omiljenih pesama Rossella Biscotti and Kevin van Braak 2 Samostalna izložba umetničkog para Biskoti i van Brak · ·