imageedit_2_7209399297
KULTURA · art

Povodom 110. godišnjice rođenja Peđe Milosavljevića Dvorska galerija organizuje izložbu slika pod nazivom „Peđa Milosavljević, snovi i krila savremene umetnosti“. Izložbu će 15. maja otvoriti Nikola Kusovac, naš istaknuti istoričar umetnosti. Izložba će biti otvorena do 26. maja.

Peđa Milosavljević je bio diplomata, slikar i književnik, kosmopolita rafiniranog ukusa i jedinstvene slikarske poetike, u neprekidnom promišljanju i traganju za sponama prošlosti i sadašnjosti, vezama čoveka i prirode, radoznao „za ono što se nalazi u samom našem srcu i našoj nedokučivoj svesti i podsvesti.“

Univerzalni jezik umetnosti, kojim je suvereno vladao, prepoznat je skoro na samom početku njegove slikarske karijere, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.

Na Svetskoj izložbi u Parizu 1937. godine, na kojoj je i Pablo Pikaso izložio svoju čuvenu Gerniku, Peđa je dobio Gran Pri!

Dalji razvoj njegovog stvaralaštva doveo ga je do vrha srpske likovne scene.

Izložbom Pedja Milosavljević, snovi i krila savremene umetnosti Dvorska galerija predstavlja samo deo njegovog izuzetno bogatog slikarskog opusa – ulja na platnu iz zbirki Srpske akademije nauka i umetnosti, Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane RS, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Narodnog muzeja u Kragujevcu i iz privatnih kolekcija, koja su retko izlagana.

Tatjana Koraksic pozivnica Izložba Tatjane Koraksić „Seme/Seed ili Sejanje/Seeding“ cover Ebru – tehnika stara vekovima rani radovi djordja ivackovica Rani radovi Đorđa Ivačkovića u galeriji Rimi atelier_des_lumires.jpg 2 Gustav Klimt – Od osporavanja do obožavanja · ·