Sa otvaranja izlozbe
KULTURA · art

Da je publika na ovim prostorima željna kvalitetnih kulturnih sadržaja svedoči i rekordno interesovanje posetilaca za izložbu Pikasovih grafika „Izbor dela iz Vollard Suite“, u Kući legata. Od otvaranja izložbe, 19. januara, više od 11.200 posetilaca pogledalo je postavku i upravo je to glavni razlog zašto će izložba biti produžena do 19. aprila, umesto do 5. aprila kako je prvobitno planirano.

Originalna postavka Vollard Suite obuhvata 27 listova koji sadrže različite teme i 73 lista podeljena u 5 tematskih celina: Ljubavna bitka, Skulptorov atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara. U okviru postavke u Kući legata, publika je imala i imaće priliku da pogleda odabranu selekciju od čak 84 rada koja krase čuveni Vollard Suite, kao i originalne Pikasove tanjire, plakate, litografije, ali i retko izdanje umetnikove skicirke.

Dela u okviru Vollard Suite nastala su kao rezultat Pikasove poslovne i prijateljske veze sa francuskim galeristom Ambroazom Volarom, i stvarana su tokom sedmogodišnjeg perioda, od 1930. do 1937. godine. Prva serija ovih radova predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine.

“Izuzetno nam je drago što je izložba naišla na tako dobar odziv kod publike, te smo zajedno sa našim partnerima iz Kuće legata uspeli da produžimo njeno trajanje za još dve nedelje, kako bi svi zainteresovani imali priliku da pogledaju postavku o kojoj se toliko priča još od samog predstavljanja. Celokupna izložba ima pre svega edukativni karakter, sa ciljem da se publici približi Pikasova umetnost i svestranost u primeni različitih tehnika i formi stvaralačkog izražaja“ – istakao je Leon Pogelšek, direktor slovenačke Galerije „Kos“ i organizator izložbe.

Nekolicina radova otkriva teme koje u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu prolaze kao lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja. Najprisutnija tema koja se provlači kroz Vollard Suite jesu žene sa kojima je Pikaso bio u intimnoj vezi u momentu stvaranja. Ova veza je očigledna na nekoliko radova na kojima se ilustruju burni i strastni odnosi, kao i konflikti koje sa njima ima.

Više o Pikasu:

Pablo Ruiz Pikaso (25. oktobar 1881 – 8. april 1973) je bio svestrani španski umetnik i začetnik kubizma, jedan od najvećih i najuticajnijih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Za crtanje je počeo da se interesuje veoma rano, u 11 godini. Njegov čitav stvaralački opus može se podeliti u nekoliko faza: plavo razdoblje (1901-1904), ružičasto razdoblje (1905-1907), doba pod uticajem afričke primitivne umetnosti (1908-1909), analitički kubizam (1909-1912) i sintetički kubizam (1912-1919). Takođe, Pikaso je dao značajan doprinos simbolizmu i nadrealizmu, a zajedno sa Žoržom Brakom stvorio je tehniku poznatu kao kolaž.

Neka od Pikasovih najpoznatijih dela su Gospođica iz Avinjona, Porodica akrobata, Portret Ambroaza Volara, Žena sa gitarom, Dete sa golubicom u rukama i mnoga druga. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, naslikao je oko 13 500 slika, 100 000 grafika, 34 000 ilustracija za knjige i stvorio oko 300 skulptura.

„Slikarastvo je samo drugi način da vodite dnevnik.“ – Pablo Pikaso

tet Tetovaže inspirisane čuvenim umetničkim delima POZIVNICA_alhemija_zivota_cover Izložba slika i crteža „Alhemija života“ cover Geometrijski gradovi i pejzaži pop art Provokativni pop art u neobičnom pakovanju · · · · · ·