XC1A6056
KULTURA · art

U NLB Galeriji na Novom Beogradu do 31. decembra pogledajte izložbu Ivane Živić. „Plivačice“ Živićeve biće poslednja u nizu izložbi u okviru projekta Figurae Feminae koji realizuje NLB Banka u saradnji sa umetničkom kućom Pigmalion. Na izložbi će se naći dvanaest slika – ulja na platnu na kojima je umetnica radila poslednje dve godine.

„Slikarstvo Ivane Živić, iako počiva na klasičnim slikarskim postulatima, neobična je višeslojna sinteza figuracije i fantastike. U koštac sa sadašnjim vremenom, pritiskom i neizvesnošću, Ivana nam nesebično daruje dela akcentovane svetlosti, jedinstvenog vremena, kompozicionog sklada i sceničnosti, koja slave boju u njenom punom značenju. Priroda i ljudi bili su dosadašnji izazovi (u ranim radovima) ove umetnice, a u poslednjih pet godina lajt motiv Ivaninog stvaralaštva postale su ženske figure – plivačice smeštene u neobične, impozantne enterijere, često i devastirane – pune vode“, prokomentarisala je likovna kritičarka Maja Živanović.

Ivana je diplomirala (2004) i magistrirala (2006) slikarstvo na FLU, od kada je prisutna na internacionalnoj sceni sa 20 samostalnih i 50 grupnih izložbi. Od 2006. je stalna članica Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS). Dobitnica je većeg broja nagrada za slikarstvo i crtež (od čega izdvajamo drugo mesto fonda Vladimir Veličković 2016), i učesnica je brojnih umetničkih rezidencija: Mesec Srpske umetnosti, ArtHub AbuDhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj, 2009, GLO’ART, Belgija, 2015.


IMG_20181109_180509 Dan Muzeja primenjene umetnosti: Klasično i simbolično KCB Jelena Trpokovic Tri izložbe u Kulturnom centru Beograda Salon MSU PETROVIC Izložba fotografija „Veseli svet“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti marko celebonovic28 Izložbe slika Marka Čelebonovića u Beogradu i Kragujevcu · · ·