Preokreti
KULTURA · art

Izložba „Preokreti / Turnovers“, realizovana je u saradnji MSUB i muzeja Tate Modern iz Londona, kao formalni i tematski nastavak izložbenog projekta „Izvrnuta kuća‟ Siniše Ilića i Tine Gverović, koji je bio predstavljen u Project Space galeriji pri muzeju Tate Modern u Londonu od 22. novembra 2013. do 13. aprila 2014.

Kustosi projekta Una Popović iz MSUB i Hannah Dewar iz Tate Modern, realizuju saradnju u okviru programa/projekta Project Space, koji Tate Modern sprovodi kroz direktno udruživanje ove značajne institucije s umetničkim institucijama i nekomercijalnim kulturnim organizacijama širom sveta. Fokus je na realizaciji manjih kustoskih modula, prezentovanju mlađih autora, recentnih umetničkih praksi ili pojedinačnih umetničkih ostvarenja.

Na izložbi u Beogradu će se, osim umetnika Siniše Ilića i Tine Gverović, predstaviti i engleski umetnik Ben Kejn.

Siniša Ilić i Tina Gverović sarađuju od 2006. Godine, kada su učestvovali u Programu studijskog boravka za umetnike i kustose (ISCP) u Njujorku, kao dobitnici nagrade Radoslav Putar (Hrvatska) i Dimitrije Bašičević Mangelos (Srbija). Od tada zajedno realizuju niz umetničkih radova, izložbi i publikacija. Radovi se bave ličnim i socijalnim stanjima napetosti, nelagodnosti, ugroženosti i konfuzije. Njihove multimedijalne instalacije često su odgovor na sam galerijski prostor, kao i u slučaju izložbe „Izvrnuta kuća‟ u Tate Modern u Londonu, na kontekst u kome se rad prikazuje i način na koji je taj rad tumačen od publike.

Chaplin kao hipster Ikone pop kulture kao hipsteri Tri boje crveno Izložba: Tri boje crvene Marc Quinn Golotinja u savremenoj umetnosti Satirični radovi Pawela Kuczynskog Pavel Kuczynski objašnjava šta nije u redu sa savremenim svetom ·