cover
KULTURA · art

U Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) 20. maja otvara se izložba oko 50 radova Dušana Jankovića (1894-1950), pod nazivom Dušan Janković: Aspekti umetnosti.

Tekst: Ivan Šuletić

Dušan Janković je rođen 1894. godine u Nišu. Priključivši se 1915. godine srpskoj vojsci, prešao je Albaniju, i dospeo u Francusku gde je proveo znatan deo života. Od 1916. godine je živeo u Parizu, gde je studirao na École Nationale Supérieure des arts Décoratifs od 1918-1921. Najveći broj njegovih crteža, grafika i slika nastao je u Francuskoj. Po povratku u Beograd 1935. godine, posvetio se primenjenoj grafici, pre svega, opremi knjige. Bio je nastavnik primenjene grafike i dekorativnog pisma na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Umro je 1950. godine u Beogradu.

Sve do retrospektivne izložbe održane u Beogradu 1965. godine, njegov rad je kod nas bio malo poznat, s obzirom na to da je znatan deo života proveo u Francuskoj i da je poslednja izložba ovog umetnika održana pre skoro trideset godina. Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju trideset i tri Jankovićeva dela, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja, Muzeja grada Beograda i privatnim kolekcijama.

Just A Woman Izložba slika, projekcija filmova i performans Marijane O. Đorđević u Kenozoiku Otvaranje izložbe SilkSkrin Otvaranje izložbe kolektiva SilkSkrin Poljski umetnici kritikuju društvo Poljski umetnik otkriva mračnu stranu savremenog društva Justin Reed - Pulp Fiction Fan Art: Filmovi u svim bojama