Gaspar van Vittel
KULTURA · art

Izložba slika Gaspara van Vitela (Gaspar van Wittel) iz umetničke kolekcije Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u okviru koje posluje Banca Intesa, svečano je otvorena sinoć u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Izložbu čine Van Vitelova ulja na platnu sa početka 18. veka, Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona (Veduta di Roma con piazza Navona) i Pogled na Rim sa Trga Pjaca del popolo (Veduta di Roma con piazza del Popolo). Obe slike su tipični predstavnici veduta žanra pejzažnog slikarstva čiji je jedan od glavnih začetnika bio upravo Van Vitel a čuvaju se u Galeriji Palate Zevalos Stiljano.

Ovaj ekskluzivni kulturni događaj organizovan je na inicijativu predsednika Upravnog odbora Intesa Sanpaolo Đan Marija Gros Pjetra (Gian Maria Gros-Pietro) koji se nalazi u poseti Beogradu.

„Veoma sam ponosan što u Istorijski muzej Srbije donosim ova dva umetnička dela koja pripadaju kolekciji Intesa Sanpaolo u Palati Zevalos Stiljano u Napulju (Palazzo Zevallos Stigliano). Intesa Sanpaolo posluje u zemljama koje imaju bogatu kulturu i nasleđe, i veruje da su aktivnosti u oblasti kulture način da se povežu zajednice. Ulaganje u kulturu podstiče društveni napredak i pruža podršku privrednom rastu“, izjavio je Đan Marija Gros Pjetro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo.

Svi ljubitelji umetnosti mogu pogledati izložbu u prostorijama Istorijskog muzeja Srbije do 29. oktobra 2017. godine.

Kolekcija Intesa Sanpaolo broji oko 20.000 umetničkih dela, a značajan deo zbirke trajno je izložen u galerijama koje obrazuju mrežu muzeja pod nazivom Galerije Italije (Gallerie d’Italia). Galerija Pjaca Skala (Gallerie di Piazza Scala) u Milanu sadrži kolekciju radova italijanske umetnosti 19. i 20. veka, u Galeriji Palate Leoni Montanari (Gallerie di Palazzo Leoni Montanari) u Vićenci nalazi se kolekcija ruskih ikona, platna venecijanskih umetnika 18. veka, kao i keramika iz Atike i Velike Grčke, dok je u Galeriji Palate Zevalos Stiljano u Napulju izložena Karavađova slika Mučeništvo Svete Ursule, kao i radovi južnoitalijanske umetnosti od 17. do 20. veka.

Cilj inicijative Galerije Italije je da afirmiše umetničku riznicu Intesa Sanpaolo kroz izložbe, koncerte, radionice, seminare, kao i edukativne programe. Ova inicijativa predstavlja važan deo projekta Kultura (Progetto Cultura), višegodišnjeg plana aktivnosti Grupe u pogledu promocije umetnosti i kulture. U sklopu projekta Kultura Intesa Sanpaolo sprovodi i inicijativu zaštite nasleđa Italije pod nazivom Restituzioni u okviru koje je do sada restaurirano više od hiljadu umetničkih dela.


Salon MSUB TRTOVAC I FRELIHcover Izložba „U istom prostoru“ Selmana Trtovca i Vladimira Freliha Laufer Eugster ESHcover Posetite uzložbu video i prostornih instalacija „09:14“ pagecover Portreti od eksera Srđan Đile Marković i Lazar Sakan Izložba Srđana Đileta Markovića „Success” u galeriji New Moment