Gordana Tomić
KULTURA · art

Mlada slikarka Gordana Tomić nakon Njujorka, svoja umetnička dela predstaviće i beogradskoj publici na izložbi pod nazivom „Shin Ken“ u galeriji Progres od 18. do 24. maja.

Ljubitelji savremene umetrnosti biće u prilici da na dva nivoa galerije vide slike inspirisane zen filozofijom i životnim delom Mijamoto Musašija, japanskog mačevaoca, filozofa i slikara. Japanske reči Shin Ken znače pravi mač, a metaforički označavaju smrtno ozbiljan stav, u ovom slučaju autorski pristup umetnosti. Ciklus slika „Spirituali“ nastao je pod mentorstvom maestra spiritualne umetnosti Slobodana B.Tomanovića.

Na izložbi će biti predstavljena i druga Gordanina dela apstraktnog ekspesionizma, kroz selekciju tržišno dostupnih dela i dela iz privatnih kolekcija domaćih kolekcionara, iz ciklusa: From New York with Love, Chicago i Tragovi složenih iskušenja.

Gordana Tomić je mlada slikarka savremene umetnosti koja je za kratko vreme pobrala velike pohvale međunarodne umetničke kritike. Ona je i prva slikarka sa naših prostora koja je imala izložbu u prestižnoj galeriji „Agora“ na Menhetnu sa ciklusom slika Cadences of Color.

Tanjiri Umetnost slikanja na tanjirima Umetnost i moda kroz ilustracije Alana Dee Haynes: Modno umetničke ilustracije Neprevodive reči Reči koje se ne mogu prevesti, ali se mogu nacrtati Toulose Lautrec Henri de Toulouse – Lautrec: Pionir advertajzinga