Srđan Đile Marković i Lazar Sakan
KULTURA · art

Izložba „Success” obuhvata ukupno šest radova povezanih mantrom uspeha a osmislili su je, kao koautori, Đile Marković – slikar, frontmen benda Supernaut i ključna figura beogradske andergraund scene, i Lazar Sakan – vlasnik galerije New Moment.

„Sve izložene slike su nastale ove godine. Hteo sam da priredim Điletovu izložbu, ali u startu nismo imali zacrtan concept, već je izložba nastajala u hodu. Ideja je bila da krenemo od jedne slike, pa da vidimo kako će ona da utiče na sve druge. Igra slučaja je bila da se meni svidela slika Gitariste i od nje je sve počelo. Za pet meseci bile su gotove i ostale slike iz serije „Success”, a „Mantra” nekako sublimira celu izložbu”, izjavio je Lazar Sakan povodom predstojeće izložbe.

U osnovi Điletove „Mantre” je Primov algoritam.

„Zovu ga pohlepni algoritam. On je jedan od obrazaca novog industrijskog dizajna. Kako spakovati što više informacija na što manje prostora. Tako se pakuju matične ploče, automobilski motori, neodoljivo podseća na neku indijsku mandalu”, objašnjava Marković. O nazivu izložbe Marković kaže „Uspeh je opsesija ovog društva. Ljudi ne žive da bi bili uspešni. A posebno kod nas. Kod nas ako nešto postane formula uspeha, svi je bezglavo imitiraju. Kao sa Ramones pocepanim farmerkama – prvo to niko nije nosio, sad svako. Ili s tetoviranjem. Ništa ne uspeva kao uspeh. Hteli smo da poigramo s tim, pa smo napravili nove „ikone“ – gangstera („Dress to success“) i golu devojku („Undress to success“). To su danas dobitni modeli. Plus postoji taj fenomen da ti igra oko dok ih gledaš. To je taj figurativni op art. Novi stil za novu sezonu.“

Izložba se otvara u četvrtak, 21. septembra u 19:00h u New Moment galeriji, Hilandarska 14, a postavka će moći da se pogleda do 21. oktobra, dok stub koji je oslikao Đile Marković ostaje stalni deo galerije New Moment.


pagecover Gradske ulice kao platno pagecover Norveška priroda ukrašena svakodnevnim predmetima pagecover Umetnost od čipke kakvu još niste videli Fantastičnih 6 slikara „Fantastičnih 6″ – izložba šestorice slikara · ·