Ona se budi1
KULTURA · strip

Francuski institut u Srbiji poverio je mladoj i izuzetno talentovanoj strip-autorki Jani Adamović da koncipira izložbu posvećenu strip-autorkama. Nasuprot činjenici da su brojni ženski likovi prisutni u oblasti stripa, često hiperseksualizovani, autorke su zanemarene u strip-izdavaštvu.

Da li se suženi pojam „ženski strip“ odnosi na pol autorki ili na žanr koji interesuje žensku publiku? Ima li tema koje se isključivo tiču žena? Da li iko pominje „muški strip“? Da li su granice stvaralaštva određene polom?

Izložba je rezultat pogleda jedne mlade autorke na poziciju žena u oblasti devete umetnosti. Pored Jane Adamović gosti izložbe biće i francuske autorke Lisu Mandel i Žoanu Šiper, Ivanu Armanini i Irenu Jukić Pranjić iz Hrvatske, kao i Mariju Dobrić iz Srbije, koje će razgovarati na temu problematike posmatranja stvaralaštva i žanra kroz polnu prizmu. Debatu će moderirati Tatjana Nikolić, program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX.


collage Svi parovi teže ovakvom životu collage Ilustracije koje govore ono o čemu ćutimo collage Ilustracije modernog doba koje pokreću mnoga pitanja collage Komične situacije u kojima će se prepoznati svaka devojka ·