cover1
KULTURA · art

U Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (Pariska 14) se tokom marta održava izložba Branislava Nikolića „Superstructure“.

Slojeviti termin „superstructure“, preuzet iz engleskog jezika, prevashodno se može prevesti kao nadogradnja u arhitektonskom vokabularu, odnosno kao deo zgrade ili neke druge strukture iznad temelja. Apstraktnija konotacija termina predstavlja fizičku ili konceptualnu strukturu razvijenu iz osnovne forme.

Rad Branislava Nikolića počinje kroz prikupljanje odbačenih elemenata enterijera, nameštaja i drvne građe, kroz čiju ponovnu upotrebu Branislav dolazi do „sekundarne arhitekture“, umetničkog rada arhitektoničnog oblika.

Branislav Nikolić je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1996. godine, a magistrirao na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija, 2001. i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2002. Član ULUS-a od 1995. godine. Selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. godine (www.jalovik.net). Bavi se slikarstvom, skulpturom, videom, dizajnom i kustoskim radom. Do sada izlagao na 22 samostalne i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Betmen na napuštenim mestima Betmen na napuštenim mestima Mozaici u Iranu Iranske džamije – univerzalna lepota koja hipnotiše Lidija Delić Otvaranje izložbe „Međuprostor“ Lidije Delić Uspomene sa putovanja Dve godine putovanja zabeležene na crtežima ·