27336728_1843813508964520_1469027607029170283_n
KULTURA · art

Izložba „Traženja“ studenata Fakulteta primenjenih umetnosti koja se otvara 10. februara u 20 sati, u galeriji alternativnog umetničkog prostora Kvaka 22, u Ruzveltovoj 39, predstaviće nove autore srpske likovne scene.

I nove ideje, poetike, motive… osmoro studenata primenjenog slikarstva beogradskog FPU. Oni su: Marija Boljević, Barbara Đokić, Branislav Šošić, Veljko Vučković, Željana Stojanović, Miljana Nikolić, Nevena Crnogorac, Lea Embeli. Prilika da ih upoznate i oslušnete u zanimljivoj gradskoj galeriji traje do 15. februara. A uoči otvaranja izložbe neki od njih govore za City magazin.

Željana Stojanović: Maštam usput, na cilju svakodnevno radim

„Na izložbi Traženja predstaviću slike iz serije čija je tematika bazirana na beleženju atmosfere iz noćnih klubova, kiču i moći noći, što je ujedno i predstava i kritika društva kojim smo okruženi, i čiji smo deo i mi sami“, kaže umetnica Željana Stojanović.

Šta odlikuje autore na ovoj izložbi?

Individualnost u izražavanju je ono što svakog od nas čini jedinstvenim. Zajednički su vreme i period u kome se nalazimo i stvaramo, ali prikazi viđenog su drugačiji. Odluku da izložba nosi naziv Traženja doneli smo zajedno jer smatramo da se i dalje nalazimo na putu opipavanja, ispitivanja i traženja onoga što jesmo i što stvaramo.

Kako si odlučila da upišeš primenjeno slikarstvo na FPU?

Nakon pohađanja Škole za dizajn (koja je bila uvod u umetnost, njene osnove i širinu) želja da se bavim umetnošću prerasla je u potrebu. Upravo ta potreba i želja za daljim usavršavanjem, i otkrivanjem novog, odredile su moj sledeći korak – odabir primenjenog slikarstva na FPU.

O čemu si maštala tokom studija, kada je umetnička karijera u pitanju?

Čini mi se da me je u nekom trenutku studiranja ošamarila svest o shvatanju umetnosti i vrednovanju iste u našoj bližoj okolini. Takvo buđenje svesti ne ostavlja mesta mašti, već se onda usredsredite na konstantan rad. Shodno tome, maštam usput dok na cilju svakodnevno radim. Svako od nas želi da bude uspešan u onome čime se bavi, tako je i u umetnosti.

Šta priželjkuješ nakon izložbe?

Nakon ove izložbe priželjukujem još izložbi i projekata, i do tad – radim na tome.

Lea Embeli – Angažovani radovi i savremene teme

Lea Embeli će na izložbi Traženja predstaviti četiri svoja rada nastala tokom studija. U razgovoru za City ona kaže da je pred kraj srednje škole počela da posmatra crtanje ne samo kao hobi, već kao moguću karijeru.

Šta te u okviru primenjenog slikarstva najviše zanima?

Trenutno me najviše zanimaju zidno slikarstvo, i digitalna umetnost.

O čemu si maštala dok si bila na studijama?

Maštala sam o tome da mogu da se bavim ovom profesijom, i da mogu živim od nje, a da ne moram da pravim kompromise. 

Zbog čega izložba u galeriji Kvaka 22 ima naziv Traženja?

Čini mi se da je traženje nešto što vezuje sve umetnike, jer kroz ovo što radimo pokušavamo da nađemo svoj izraz, poetiku i pre svega sebe.

Šta je zajedničko autorima na ovoj izložbi? A šta ih razlikuje?

Zanimljivo je to da nam se radovi u okviru klase poprilično razlikuju od samog početka studija. Ali smo se definitivno razdvojili na trećoj godini kada smo dobili slobodu da radimo šta želimo.Tada smo počeli da biramo razne teme i načine izvedbe. Zajedničko nam je to što su radovi na neki način društveno angažovani, i bave se savremenim temama.

Šta priželjkuješ da radiš nakon ove izložbe? I šta imaš u planu? 

Želim da naučim 3D modelovanje. Nadam se samostalnoj izložbi u toku ove godine, i muralu svom rodnom gradu, Pančevu.

Barbara Đokić – Intimna umetnička istraživanja

Barbara Đokić kaže da su radovi okupljeni na izložbi Traženja rađeni uglavnom tradicionalnim tehnikama- ulje ili akril na platnu, i crtež. Motivi i teme se razlikuju, a svi radovi su nastali na fakultetu u poslednjih par godina.

„Do realizovanja izložbe je došlo prilično spontano. Nakon završenih osnovnih studija neki od nas su nastavili druženje na master studijama, dok su drugi otišli drugim putem. Mislim da je ovo bila prilika da se svi ponovo okupimo i zajedno kao klasa prikažemo svoje radove.“

Šta karakteriše različite autorske poetike?

Naši radovi su rezultat intimnih istraživanja na različite teme. Sam naziv isložbe Traženja opisuje ovaj proces pronalaženja određene poetike u radu sa kojim se svaki umetnik susretne u svojoj karijeri. Svako od nas na svojim slikama prikazuje nešto što njega samog inspiriše, ali mislim da  sve radove povezuje na neki način bavljenje problematikom savremenog društva.

Šta ćeš predstaviti na izložbi Traženja?

Izložiču svoje tri slike nastale na master studijama, na kojima se bavim temom ljudskih potreba, i četiri crteža koji su nastali dosta ranije.

Kako si odlučila da studiraš primenjeno slikarstvo na FPU?

Oduvek sam volela da se kreativno izražavam. Nakon završene srednje Škole za dizajn, odsek grafički dizajn, poželela sam da se na drugačiji način bavim umetnošću, pa sam se odlučila za slikarstvo.

Šta te u okviru primenjenog slikarstva najviše zanima? 

Najviše me zanima zidno slikarstvo, i savremena umetnost u svetu i kod nas.

O čemu si  maštala dok si  bili na studijama, kada je umetnička  karijera u pitanju?

O tome da mogu da izrazim sebe kroz svoje slike, a da ujedno mogu i da živim od svoje umetnosti  i da izlažem i van svoje zemlje.

Šta priželjkuješ nakon ove izložbe?

Nakon ove izložbe nastavljam sa master studijama, a za kasnije ćemo videti.

Šta imaš  u planu?

Trenutno imam u planu da nastavim da radim i da se prijavljujem na umetničke konkurse i stipendije, i možda da napravim samostalnu izložbu.

Goran Rister, jedan od organizatora u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22, kaže da je velika galerija ovog meseca napunila godinu dana, te da su do sada organizovane 22 izložbe.

„U tih godinu dana uspeli smo da napravimo raznovrstan, kvalitetan program galerije – realizovali smo i studentske izložbe i izložbe samostalnih afirmisanih umetnika. Bili smo i deo raznih festivalskih manifestacija – Noć muzeja, Vizualizator, Novo doba. Ove godine pokušaćemo da održimo programski diverzitet, da okupimo i predstavimo najrazličitije umetnike.“

page-cover Neverovatne skulpture koje prkose gravitaciji Gde je moje mesto, Irena Kelečević, 2017, foto Bojana Bojović Milošević Izložba „Gde je moje mesto“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti Goethe-InstitutBelgradeactopolis2016(2) Art Brut Srbija: Lekovita sirova umetnost page-cover Ženski portreti inspirisani prirodom · · ·