11036593_10153342532929797_2280353079098765479_n
KULTURA · art

Povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom, u Muzeju istorije Jugoslavije priređena je izložba autora Dragoljuba Kuprešanina, koja predstavlja umetničke radove nastale u vreme Drugog svetskog rata, inspirisane antifašističkom borbom u Jugoslaviji, u kojoj je učestvovao i veliki broj umetnika, ali i dela koja su nastala u drugoj polovini 20. veka.

Svakako, najznačajniji deo, inače odlično dizajnirane postavke (Igor Stepančić), predstavljaju dela umetnika koji su stvarali na samim borbenim položajima, u predasima pokreta jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, na oslobođenoj teritoriji ili u koncentracionim logorima.

Možda može da začudi sposobnost čoveka na ivici života i smrti da beleži i stvara, kad je smrt tako blizu i tako jasna. Ali Marko Ristić je i govorio da „tek u nevremenu čovek postaje svestan da je u vremenu‟. Grafičku osnovu postavke predstavljaju postojani crni okviri sa fotografijama, koji čine polazište tematskih celina – Ustanak, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, Ranjenici, Zločini, Logori, Pobeda.

I stupamo u kolone Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pronalazimo se među licima osuđenih na deportaciju u logore, te gledajući izložene skice i crteže, koji nas navode da razmišljamo o hiljadama drugih crteža, koji su nestali u borbama, na putu prema gubilištu ili su uništeni kišama i snegovima, ponizni smo i ponosni pred buntom ljudskog duha protiv onečovečenja, njegove snage da grmi i lomi, pred blistavim usponom Čoveka i časnim načinom pripadanja svetu u zlo doba. Tome je posvećena ova izložba.

"Ljubav je za sirotinju" Izložba Marka Tirnanića “Ljubav je za sirotinju”: Ljubav kao mehanizam kontrole Gradimir Smuđa Otvaranje izložbe „Nit umetnosti Gradimira Smuđe“ u Francuskom institutu Falling apart, Jelena Mijic Galerijski het trik: Belgrade Raw, Nemanja Nikolić i Ivan Kocić Murali sa porukom na zidovima širom sveta Veliki murali sa porukom na zidovima širom sveta ·