iStock_000003642334_Large
U VAZDUHU · trend

Želite da budete neko drugi, da jedan dan živite kao holivudske zvezde, da se pokažete u drugačijem svetlu, izađete iz svakodnevne kolotečine ili dosadnoj rodbini začepite usta. Sve je izvodljivo, na vama je samo da obezbedite publiku koja će znati da ceni vaše novo (ali privremeno) izdanje

Tekst: Ljiljana Bukvić

Od kada je tipkanje po ekranu mobilnog telefona zamenilo ispijanje kafe i gledanje u šolju s drugaricama, a prosipanje mudrosti u statusima na fejsbuku i tviteru staro dobro prijateljsko savetovanje u „četiri oka‟, otkad su poslednjih godina svetom zavladale društvene mreže – zahteva za prijateljstvo nikad nije bilo više, a stvarnih prijatelja nikad manje. Od društvenog bića čovek je stigao do statusa – usamljenog pojedinca. I ne čudi zato što su svetom poslednjih godina na istim tim društvenim mrežama nastale i opstale agencije i sajtovi koji vam nude da iznajmite prijatelja, muža, ženu ili devojku.

Za desetine dolara ili evra dnevno tako u Evropi ili SAD možete opet da imate stvarnog prijatelja, koga, doduše, po pravilima za iznajmljivanje, ne smete da dodirujete, ali od koga možete da tražite sve ostalo – da ide s vama u bioskop, na sladoled ili da vam usisa kuću, opere sudove, raširi veš ili priča s vama. Kako ne bismo kaskali za razvijenim svetom, jedan Beograđanin se među prvima dosetio i pre tri godine osnovao agenciju Iznajmi muža, koja po potrebi damama rentira muškarca, mlađeg ili starijeg, za šetnje, provod ili majstorisanje po kući. Prijatelji za izlaske koštaju 500 dinara na sat, dok je rentiranje muža-majstora duplo skuplje. U agenciji Rentiraj dečka – iznajmi dečka, dečko se najčešće iznajmljuje na dan, i to po ceni od 80 evra. Dame se za ovu uslugu najčešće odlučuju kako bi imale partnera na svadbi. Naravno, svaka od ovih agencija naglašava da prostitucija ili iznajmljivanje stripera nikako ne spadaju u domen njihovog poslovanja. Čisto da ne bude zabune.

Guči za 20 evra

Ako je možda ovo nekome za rubriku „bizar‟, onda bi iznajmljivanje skupocenih torbica na nekoliko sati ili dana bilo vrlo teško podvesti pod neki žanr. Jedan britanski sajt pokrenuo je iznajmljivanje firmiranih tašni, pa se tako jedan Lui Viton, koji košta 900 evra, može iznajmiti za osam puta manje novca, dok su, na primer, Guess torbice znatno povoljnije i staju svega 15 evra za veče. Trend nastao u Velikoj Britaniji preneo se i kod nas, međutim, kako zbog krize i nedostatka mnogo elementarnijih stvari od firmiranih tašni, u Srbiji još nema mnogo zainteresovanih za ovakve stvari. Do onih koji iznajmljuju torbe se teže dolazi, uglavnom, sve ide preko preporuke. Tašne poznatih brendova Prada, Fendi, Guči, koje koštaju po nekoliko hiljada evra, u Beogradu se iznajmljuju za 3.000 dinara na dan. Iznajmljivanje venčanica i smokinga već je postalo tradicija, a na društvenim mrežama odnedavno mogu se iznajmiti i svečane haljine na dan.

Avioni, kamioni

Limuzina bi mogla da bude sinonim za iznajmljivanje. Kad bi postojale neka top-lista stvari za iznajmljivanje, ovaj luksuzni automobil bi svakako zauzeo poziciju broj jedan. Kako u svetu, tako i u Srbiji.

Zanimljivo je izdvojiti da, na primer, helikopter može da se iznajmi po ceni od 1.000 evra na sat, najčešće za razgledanje Beograda. Postoji uslov da se ne leti ispod 150 metara. Gliseri koštaju otprilike 400 evra na sat, a kočije od 350 do 500 evra. Oldtajmeri su takođe traženi, i oni koštaju od 250 evra pa naviše. Naravno, sve zavisi od konkretnih zahteva klijenata, cena varira u zavisnosti od mesta, vremena i mnogo čega još.

Party time

Nećete biti na mukama i ukoliko pravite fensi zabavu jer možete iznajmiti barmene, hostese, šankere, konobare. Dakle, sve – od šatora (ako imate takve afinitete) do kašičica za desert.

Studio 54 (www.studio54.co.rs) iznajmljuje konobare, po ceni od 3.000 do 4.500 za one s većim iskustvom, i to za slavlje koje traje 8–10 sati. Barmeni su skuplji, i najjeftiniji je 3.500 dinara. Naravno, njihova cena raste s njihovim umećem, pa oni koji imaju svoje rekvizite i trikove koštaju mnogo više.

Kako zabava ne može da prođe bez dobrog piva, iznajmljivanje točilice je pravo rešenje. Bure od 20 litara Lav piva tako može da se kupi po ceni od 2.700 dinara, a točilica se u tom slučaju iznajmljuje besplatno na 24 sata.

Da oni koji krenu kolima na neku zabavu, kafanu, svadbu, rođendan, ne bi dolazili u iskušenje da sednu za volan i naprave neku glupost, pobrinuo se Safe driver (www.safedriver.rs). Vozači na skuterima dolaze na vaš poziv i voze kućama vašim automobilima i to po ceni od 1.150 dinara za vožnju do 10 kilometara. Najskuplja je vožnja van Beograda, duža od 25 kilometara, za koju treba izdvojiti 2.350 dinara. Čekanje od 10 minuta takođe se naplaćuje – 350 dinara. Možda deluje skupo, ali u svakom slučaju jeste bezbednije.

Orijentalni ples

Bez muzike nema dobre zabave. Nešto novo u ponudi jeste orijentalni ples, a ljubitelji ove igre mogu da iznajme plesačice za svoju zabavu. Na veb-adresi orijentalniples.blogspot.com ili fejsbuk stranici www.facebook.com/salome.bellydance mogu da se iznajme profesionalne plesačice, koje igraju uz originalnu muziku koju donose sa sobom. Poslednjih godinu dana, kako kažu, veliko je interesovanje za ovaj mini-spektakl, a najčešće se plesačice unajmljuju za svadbe – kao poklon-iznenađenje za mladu i mladoženju.

Nastup plesačica traje od 15 do 30 minuta, košta između 40 i 50 evra. Bakšiš je dozvoljeno davati, ali se novac mora zadenuti plesačici za pojas ili staviti u rukav, nikako u gornji deo kostima. Ima još jedna caka – ove trbušne plesačice ne igraju na momačkim večerima.

cara de la vigne Antitrend: Devojke vole gluten! Na koren kose šljokice Neka koren vaše kose postane svetlucav dsc_2148-panorama Umesto na pijacu – u baštu! Tetovaže i moda Kako su alternativni modeli dospeli u mejnstrim