Jerusalim, Zid plača
PULS GRADA · destinacija

Tel Aviv, Jerusalim, Vitlejem, Mrtvo more… i tako još dugo možemo da nabrajamo sve lepote i znamenitosti zbog kojih je vredno posetiti Izrael. Dodajte tome da direktan let iz Beograda traje oko četiri sata, što znači da ni sam put nije previše naporan. Ali hajde prvo da utvrdimo zašto bi trebalo obići ovu jedinstvenu bliskoistočnu zemlju.

TEL AVIV

Drugi po veličini grad u Svetoj zemlji, Tel Aviv ima reputaciju koja se umnogome razlikuje od one koju ima država koju predstavlja. Često ga nazivaju gradom koji nikad ne spava i među mlađima i turistima koji se osećaju mlado, poznat je kao mesto dobre zabave i noćnog provoda koji nije rezervisan samo za dane vikenda. Ali bitno je istaći da život ovog grada ne čine samo zabave na plažama, klubovi, diskoteke, noćni barovi i kafići, već i dobri restorani, odlična pozorišta, raskošna arhitektura, a pre svega bogata istorija.

Ovaj jedinstveni grad na Bliskom istoku ima savršen položaj, na obalama Mediterana, pa je šetnja ili bilo koja druga aktivnost uz more nezaobilazan doživljaj svakoga ko ga poseti. Karakteristična panorama Tel Aviva prikazuje veliki broj zgrada izgrađenih u bauhaus stilu, njih su tridesetih godina 20. veka gradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla, koji su se tokom britanskog protektorata nad Palestinom vratili u svoju postojbinu. Zahvaljujući njima, Tel Aviv ima više „bauhaus“ zgrada nego svi gradovi sveta zajedno.

Stari deo grada Jafa, za razliku od modernog koji može da parira svim svetskim metropolama, još uvek umnogome podseća na davna vremena. Jafa je postala poznata po brodovima koji su u Evropu odnosili sočne pomorandže i mirišljave začine. Jafa je danas šarmantna turistička atrakcija, čije se uličice nazivaju po horoskopskim znakovima i po kojima konceptualni umetnici ostavljaju svoje instalacije. Pa tako u Jafi ne propustite da vidite „viseću pomorandžu“ koja predstavlja opomenu umetnika da se s više obzira odnosimo prema prirodi.

JERUSALIM

Jerusalim je sveto mesto za judaiste, hrišćane i muslimane. Uske ulice Jerusalima pune su radnjica u kojima se mogu kupiti suveniri i unikatni turistički i verski predmeti, a vešti prodavci su vrlo raspoloženi za „dogovaranje“ oko cene s turistima. Jerusalimsko groblje, pored toga što je jedno od najstarijih i najpoznatijih, spada u jedno od najskupljih na svetu jer veliki broj Jevreja, kad osete da im se bliži smrt, dolaze ovde kako bi bili sahranjeni na ovom mestu.

Centralna tačka grada je stari deo Jerusalima. Po izraelskom zakonu sve fasade u Jerusalimu moraju da budu od kamena, a Stari grad Jerusalim je kompletno izgrađen od kamena s visokim i debelim zidovima kroz koje je moguće proći samo korišćenjem nekoliko velikih kapija. Upravo u ovom delu grada izdiže se visoki zid koji Jevreji nazivaju „Zapadni zid“ ili „Zid plača“. Ispred tog velikog zida svakoga dana hiljade ljudi dolazi da uputi molitve Bogu – u dva odvojena dela – onom većem za muškarce, i onom manjem za žene. Sigurno najlepši pogled na Jerusalim pruža se s Maslinske gore, koja se nalazi nedaleko od Starog grada. Ovaj pogled vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

VITLEJEM

Vitlejem, jedno od najznačajnijih hodočasničkih mesta za hrišćanske vernike, od Jerusalima je udaljen svega 10 km, a deli ih stotinama kilometara dug zid, koji svedoči o sukobu dva naroda – Palestinaca i Izraelaca. U Vitlejemu ćete videti mnogo građevina koje podsećaju na duh starog vremena, koji se sigurno oseća u uskim uličicama koje prolaze kroz ovaj grad. Veoma bitna za vernike, ali interesantna i onima koji to nisu jeste Crkva rođenja Hristovog – najstarija crkva u Svetoj zemlji, a koja je i dalje u upotrebi.

MRTVO MORE

U šali, često se kaže da je ovo pravi raj za neplivače, što svakako i nije daleko od istine jer u ovom moru, bez obzira na to da li znate da plivate ili ne, uvek ćete biti na površini. Mrtvo more se nalazi na granici Izraela i Jordana, u Jordanskoj dolini, i predstavlja najnižu tačku na Zemlji – oko minus 400 metara nadmorske visine. To je zapravo slano jezero, njegova voda ne otiče već se gubi isparavanjem. Na tablama koje se nalaze duž plaže stoje uputstva kako se kupati u Mrtvom moru: nemojte roniti, čuvajte oči i usta od dodira s vodom i pokušajte da plivate na leđima.

eTJ69apzjG2KOvy58BSd_villageinsureandgo_cover „Holandska Venecija“: Bajkovito selo koje umesto puteva ima kanale travel-oregon-anime-2-cover Turistička reklama kakvu još niste videli Filip Travel 23.02.-cover Eftalia Island, Alanja: Doživljaj za celu porodicu Gradić Leko - Jezero Komo Bajkoviti sever Italije · · · ·