Staša Vukadinović zastavice
U VAZDUHU · kolumna

– Je l tebi juče bio rođendan?

– Ne, što?

– Pa vidim da imaš ove praznične zastavice.

– Ma ne, to su zastavice za život. Stoje tu već godinu i par meseci.

Imamo pet, sedam i deset godina.

Natalija, sedmogodišnja sestra sa gornjeg Dorćola, letima i zimama stiže u Vojvodinu i donosi revolucionarne ideje:

“Hajde da napravimo Pozorište Tesna Kuća!”

Hajde. Pozorište funkcioniše tako što se nas tri sakrijemo ispod bakinog trpezarijskog stola. Prethodno preko njega prebacimo ćebe. Zatim razgovaramo jezikom životinja, prizivamo duhove i glumimo Orlove koji rano lete. Tesno jeste, ali je skrovito i sigurno.

Kroz vrata Pozorišta ne prolaze glasovi s TV dnevnika, povišeni tonovi niti komšinica radoznala da vidi zašto se nas tri ne igramo kao druga deca.

Imamo devetnaest i dvadeset tri godine.

Milićka ima devetnaest, njoj je veća frka. Radimo na mestu koje nas svakodnevno iskušava. Valja sačuvati hladnu glavu, nije lako. Kad skupimo bakšiš odbegnemo u pab, na pivo i razgovor. Na jednom zidu vidimo rečenice:

„Osnovno je bilo sačuvati četiri zida oko sebe. Ako imaš četiri zida, imao si šansu. Kad se jednom nađeš na ulici, nemaš šanse, njihov si, zaista si njihov. Potrebna su ti četiri zida. Dajte čoveku dovoljno dugo ta četiri zida i on može da osvoji svet“.

Zarekle smo se da ćemo da sačuvamo naša četiri zida, svaka svoje, makar morale da ih izmislimo u našim glavama. Kao nevidljivu ogradu, kao tajni znak, kao Pozorište Tesna Kuća.

Imam trideset dve godine.

Kada izađem na ulicu sretnem zabrinute ljude, besne ljude i plakate. Gledamo se, slutimo se. Kada uđem u sobu, iz računara mi mašu zabrinuti ljuti, besni ljudi i opet plakati. Pokušavam da hladnoglavo budem prisutna kol’ko mogu. Kad više ne mogu – odbegnem na terasu.

Na terasi su zastavice. Pre godinu i kusur napravila sam zastavice, okačila ih na terasu i više nikada nisam ih skinula. Zastavice su moja četiri zida, moje Pozorište Tesna Kuća.

Zastavice su leto, lubenice i lepota.

A leto, lubenice i lepota spasiće svet. Ili bar život. Moj.

Portret Kim Džong ila (izvor: Vikipedija) Pouke iz prošlosti: Hiroviti vlastodršci Gistro priče - Jutro Gistro priče: Jutro Nešto se promenilo (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Nešto se promenilo Dorćolski tiranosaurusi (foto: Pixabay) SCHNELLFICKEHOSE: Dorćolski tiranosaurusi · · ·