Seksi roboti
KULTURA · film/TV

Androidi, roboti koji su napravljeni da liče na ljudska bića, dugo su deo sedme umetnosti. Lepa Maria/Futura iz Langovog „Metropolisa“ (1927) prvi je android na velikom platnu (glumila ju je Brigitte Helm), a za njom su stigle i druge (seksi) mašine. Podsetimo ih se.

Tokom šezdesetih, fembotovi ili seksbotovi su se pojavili u komedijama Doktor Goldfoot i bikini mašina i Doktor Goldfoot i devojke bombe, parodijama na filmove o Jamesu Bondu.

Fembotovi su, mnogo godina kasnije, „gostovali“ i u serijalu Austin Powers.

Zlosrećna Playboy zečica Dorothy Stratten (1960-1980) tumačila je naslovnu ulogu u naučnofantastičnoj komediji Galaxina (1980). Mlada plavuša je glumila, a šta drugo, seksi androida.

Replikanti u Istrebljivaču (1982) su najzaslužniji za rastuću popularnost androida.

U Scottovom remek-delu zasnovanom na romanu Philipa. K. Dicka Sanjaju li androidi električne ovce ?, pažnju privlače dame: crnokosa Rachel (Sean Young), plavokosa Pris (Daryl Hannah) i crvenokosa Zhora (Joanna Cassidy). Ipak, vođa odbeglih replikanata, Roy Batty, ostavlja najjači utisak. Rutger Hauer je u Istrbljivaču ostvario zaista nezaboravnu ulogu – njegov završni monolog je stekao status antologijskog.

Arnold Schwarzenegger je dve godine kasnije, u Terminatoru, dokazao da androidi nisu prolazna moda. Smrtonosni T-800 je postao pop ikona čija popularnost nije izbledela ni do današnjeg dana. U serijalu Terminator, najpoznatijeg androida je, naravno, tumačio Schwarzenegger, ali, ne i najzgodnijeg/najlepšeg. U tom pogledu, primat pripada modelima T-1000 (Robert Patrick, Terminator 2) i T-X (Kristanna Loken, Terminator 3).

U serijalu Tuđin (Osmi pitnik), androidi su česta pojava. Od Asha (Iann Hol, Tuđin), preko Bishopa (Lance Henriksen, Tuđin 2 i Tuđin 3), do Annalee (Tuđin: Uskrsnuće, Winona Ryder). Ipak, David iz Prometeja (Michael Fassbender), filma koji se dešava u istom univerzumu kao i filmovi iz serijala Tuđin, kotira se najbolje na listama najprivlačnijih.

Naravno, tu je i Žigolo Joe (Jude Law) iz Spielbergove Veštačke inteligencije. Njega svakako moramo uvrstiti na listu poput ove – ne samo zbog dopadljivog hardvera, već i zbog softvera. Žigolo Joe je, kako mu ime i kaže, android programiran za pružanje fizičkih zadovoljstava.

Kada smo već kod anroida koji se bave najstarijim zanatom… Pomena je vredna i Cherry 2000 koju, u istoimenom filmu iz 1987. godine, glumi Pamela Gidley.

Lepih i zavodljivih, potencijalno smrtnosnih robota, ima i u skorašnjoj ponudi. Šveđanka Alicia Vikander glumi Avu u hvaljenom filmu Alexa Garlanda Ex Machina (2015). Ava je zanimljiv model, ne samo zbog svoje vanserijske lepote, već i zbog manipulativnosti zbog koje podseća na fatalne žene iz noir filmova.

Za sam kraj – televizijska serija Humans, britansko-američka prerada švedske serije Real Humans. Prva sezona obuhvata osam epizoda (finale će biti emitovano 02. avgusta). Serija obrađuje mnoge zanimljive teme, a najveću pažnju među sintovima je privukla buntovna Niska (Emily Berrington) koja je, iako evoluirane svesti, prisiljena da radi u bordelu.

PALIC 2015 05 - Pobeednicki film Ovnovi Festival evropskog filma Palić 2015: Izobilje – oskudica 1:0 godfather-brando 100 najboljih američkih filmova MissionImpossible5_SBgr3 Tom Kruz u novoj „Nemogućoj misiji“ u beogradskim bioskopima cover 10 najboljih filmskih scena na bazenima · · ·