Žene na novčanicama
U VAZDUHU · urban flash

U junu prošle godine ministar finansija Jack Lew obećao je da će žena konačno će dobiti svoje mesto na novčanicama američkog dolara.

Ko bi rekao da su mnoge druge, a često i znatno siromašnije zemlje pokazale određenu vrstu razumevanja i poštovanja prema znamenitim ženama svog naroda pa su, za razliku od Amerikanaca, njihova lica postavili na novčanice.

Plan je da se u zamenu za Alexandera Hamiltona koji se trenutno nalazi na apoenima od 10 dolara nađe adekvatna ženska zamena, međutim, američko Ministarstvo finansija se još uvek premišlja i čeka. A za to vreme, druge, manje često i siromašnije zemlje imaju čime da se podiče i ne skrivaju svoje oduševljenje što makar u jednoj stvari i to toliko očiglednoj mogu da budu bolji od Amerikanaca!

Mi vam pružamo uvid u samo neke od takvih država među kojima je i Republika Srbija:

1. Turska

Reč je o prvoj ženi koja se pojavila na novčanico od 50 lira, i to ne tako davno, 2009. godine.

2. Švedska

Sasvim očekivano, ova zemlja ima mnoštvo žena na svojim novčanicama, Operska pevačica Jenny Lind na 50 kruna postavljena je 1996.Prva žena koja je dobila nobelovu nagradu za književnost Selma Lagerlöf, prošlog oktobra se na novčanici našla i autorka junakinje Pipi Dugačarapa, Astrid Lindgren, tu je i Greta Garbo i operska pevačica Birgit Nilsson.

3. Australija

Od pesnikinje Mary Gilmore na novčanici od 10 dolara, preko biznismenke Mary Reibey, preko Edith Cowan, do Nellie Melba koja se nalazi na apoenu od 100 dolara.

4. Novi Zeland

Borac za ženska prava Kate Sheppard našla se na apoenima od 10 dolara još od 1999.

5. Velika Britanija

Od 2013. Jane Austen je zamenila Darwina na novčanici od 10 funti.

6. Sirija

Kraljica Zenobija, vladarka iz trećeg veka nove ere, koja je podigla narod protiv Rimskog carstva, našla se na apoenima od 500 sirijskih funti.

7. Meksiko

Umetnica Frida Kahlo nalazi se na novčanicama od 500 pezosa, dok se samouki pesnik Sor Juana Inés de la Cruz nalazi na novčanici od 200 pezosa.

8. Argentina

Najpoznatija argentinska prva dama, Eva Perón, nalazi se na novčanici od 100 argentinskih pezosa, još od 2012. godine.

9. Srbija

Nadežda Petrović na novčanici od 200 dinara trebalo bi svakako da nam bude ponos i dika. Čuvena slikarka sa početka 20. veka više je nego nacionalno blago, kako domaće tako i celokupne jugoslovenske umetnosti.

Mačke nekad i sad Kako tehnologija menja mačja zadovoljstva Zašto se plašite ovog čoveka? Zašto se plašite ovog čoveka? Neobična dečja imena slavnih Neverovatna imena dece slavnih Kako životinje slave rođendan Njihova rođendanska slavlja su raskošnija od vaših · · · ·