12246637_967338506672485_4535781040243781629_n
PULS GRADA · moda

Bojana Bošnjački je vlasnica i idejni kreator ovog malog carstva na Dorćolu. Za sve ljubitelje mode i dizajna, poštovaoce rariteta, lepih i originalnih predmeta, Bojana upravo zbog vas odgovara na moja pitanja.

Za početak, kaži mi nešto o samom odabiru i značenju naziva Jane Doe.

Jane Doe je termin koji u engleskom jeziku označava osobu čiji identitet nije poznat. Vintage stvari su na putu do Jane Doe radnje izgubili svoje vlasnike i tako ostali “bez identiteta”. Kupovinom vintage artikla simbolično se skida etiketa i artikal dobija novi identitet – novog vlasnika/vlasnicu.

Zašto moda i zašto baš vintage?

Modu ne shvatam preozbiljno. Gledam na nju kao na igru, svakodnevni mini projekat. Vintage obuhvata periode kojima se divim i koji nikada neće prestati da me inspirišu. Ne volim ljude koji ga uniformisano nose i time ga komercijalizuju, stvarajući od vintage mode kič i kliše. Poenta je eksperimentisati i uživati u tome.

Šta je sve u ponudi od garderobe, obuće i nakita? I po kom principu i kriterijumu se pravi odabir onoga što će se naći u radnji?

U ponudi je veliki izbor ne samo garderobe, nakita i aksesoara, već i vintage predmeta za kuću. U radnju je skoro uvedena ,”Vintage lux” kolekcija, u kojoj se nalaze brendirani i odlično očuvani komadi vintage garderobe. Pored vintage stvari, u radnji se nalazi i selekcija lokalnih dizajnera, kao i ručno rađen Jane Doe ”boho” nakit. Izbor se najviše pravi po mom, ličnom ukusu, a akcenat je uvek na raritetima i originalnom dizajnu.

Opiši ideju izgleda enterijera i reci mi ko je radio vizuelna rešenja.

Vizuelni koncept radnje menjao se zajedno sa lokacijom radnje. U prvom lokalu ideja je bila da se napravi muzej. Drugi lokal je bio smešten u maloj kući s dvorištem, tako da je i enterijer bio više domaćinski. Sadašnji vizuelni identitet, meni možda i najomiljeniji, urađen je u boho stilu sa elementima “Kabineta zanimljivosti” poznatog kao “Wunderkammer”, odnosno ,”The Cabinet of curiosities”. Vizuelna rešenja uglavnom sam radila sama, uz veliku podršku mojih najbližih.

Koje je tvoje prvo modno sećanje?

Ah, moje prvo modno sećanje je možda tufnasta haljinica koju sam obukla za prvi dan škole. Ali, tokom osnovne škole obožavala sam da nosim veoma neobične platforme i šarene stvari, po čemu me, verujem, još uvek pamte.

Kako, prema tvom mišljenju, treba da izgleda savršena venčanica?

O tome zaista nisam nikada razmišljala, koliko god to zvučalo čudno za žensku osobu. Sada, kad malo razmislim, prvo što mi pada na pamet su fotografije Tima Walkera, na kojima modeli nose neverovatne haljine koje su više kao umetnička dela. Svakako bih volela da iza dizajna te haljine stoji zanimljiva priča.

Kad 31. decembra otkuca ponoć, ući ćeš u novu godinu odevena u..?

Ovo pitanje mi je došlo kao podsetnik! U poslednje vreme dosta nosim crno, tako da verujem da će to biti neka crna haljina sa zanimljivim komadima nakita. Osim ako se ne odlučimo za neki maskenbal. U tom slučaju ću verovatno biti odevena kao Skvo, što je maska koja me prati čitavog života.

Diamonds are a girl’s best friend, ili je to neko drugi?

Cholcolate is a girl’s best friend. A ako je u obliku dijamanta, neću se buniti.

Kuću nikada ne napuštaš bez čega u torbi?
Moja torba je moja mala kuća puna nepotrebnih stvari. Recimo da nigde ne idem bez kesice 3u1 kafe , parfema i naravno mobilnog telefona.

Jane Doe je poseban i specifičan zato što..?

Mislim da je u pitanju celokupna atmosfera. Jane Doe zaista nije klasično mesto gde ljudi dođu samo da kupe određenu stvar i odu, već je mesto koje, kako kažu, “ima dušu”. Uvek se trudimo da što više informišemo naše kupce o stvarima koje žele da kupe. Svaki dan imamo nove i zanimljive akcije. Ono što Jane zaista čini posebnom, jeste unikatan i redak asortiman kvalitenih vintage i dizajnerskih komada.

Najznačajniji modni momenti ove godine Najblistaviji trenuci u svetu mode tokom 2015. Lisca Decembarsko Lisca darivanje Moda iranskih žena iz '70-ih Iranska moda iz ’70-ih Dechkotzar radnja Mećava novih brendova ·