photo-1541275008629-6a857e5ab1ea
U VAZDUHU · tech/web

Japanska aplikacija dizajnirana da pomogne muževima da „prevedu“ ponašanje i reči svojih žena, izazvala je veoma burne reakcije. Firma Ezaki Gliko Ko objavila je aplikaciju „Kope“ početkom februara u pokušaju da ohrabri partnere da podele odgovornost za podizanje dece. Međutim, veb-sajt koji je postavljen da promoviše aplikaciju izazvao je ogorčenje zbog svojih kontroverznih saveta za muževe.

Naime, na sajtu su iznete tvrdnje da se muškarci i žene sukobljavaju jer imaju različite mozgove. „Pošto su muški mozak i ženski mozak različiti u pogledu strukture krugova i signala, ono što kažu i misle će se razlikovati“, navedeno je na sajtu.

Istaknuti su i saveti, koji su opisani kao „prevođenje osećanja koje majka ima prema ocu deteta“, a koji su pratili osam potencijalnih obrazaca ponašanja kada žena postane ljuta.

Aplikacija tvrdi da kada žena kaže: „Besmisleno je da ostanemo zajedno“, ona zapravo pita: „Šta osećaš prema meni?“.

Zatim, kada kaže: „Ovo je stvarno teško“ zapravo misli: „Potrebno je da izraziš zahvalnost za ono šta radim“.

Aplikacija takođe savetuje muškarce da se izvine i kažu: „Žao mi je što sam učinio da se osećaš usamljeno“ ukoliko ga žena pita: „Šta ti je važnije, posao ili porodica?“

Ono što je interesantno je to da je aplikacija kreirana od strane ženskog osoblja u Ezaki Gliko kompaniji, ali pod nadzorom urednika Ihoko Kurokave, koji je napisao nekoliko knjiga o muško-ženskim odnosima. Jedna se zove Uputstvo za rukovanje ženom.

Sve ovo izazvalo je dosta burne reakcije javnosti, naročito na društvenim mrežama gde je jedan kritičar rekao kako firma koja je proizvela aplikaciju ispoljava direktan prezir prema ženama.

IMG1 HONOR View20 Moschino edicija dostupna u Srbiji cover www.motherboard.vice.com i www.motor1.com Humanoidni roboti koji pokazuju da živimo u naučnoj fantastici pexels-photo-929831 Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje? beelinereader-1 Čitajte 20% brže uz pomoć ovog softvera · · · · ·